Učitelj

196

таквих догађаја немам прибележених. Али, то није још толика погрешка. Далеко је више за осуду што се њима у пуној мери не користимо при васпитавању, у самој школи, при самом раду; него се већином прелазе ћутке, па на дневни ред и рад по распореду. Али, јесмо ли ми опет криви, што нам је програм прави гордијев чвор, који нам толико посла задаје, да га често за годину дана нисмо у стању развезати. Доиста нисмо. При грађењу распореда за основну школу предвидео се њен задатак, који јој у истини припада и чини суштину елементарне наставе : поука и васпитавање, па је се хтело од основне школе да створи припремна школа за више школовање, за гим- · назију, и акоу њу ни десетина ђака из основне школе не прелазе. Иначе, чиме би се могло објаснити овако опширно изучавање граматике, историје, познавање природе итд. Све то, поред споредних, често месних неприлика, колика је сметња учитељу, те у истини не може да буде прави народни учитељ (наставник им васпитачј накав је данас нашој земљи потребан. Погледајте само збиљски на наш народни живот и проучавајте га. — — Какав егоизам, каква деморализација често пута не излази пред вас у ово најновије време. Проредиле су се мајке које децу своју поучавају са: уово се ваља а ово не ваља ;» као и оцеви који чељад своју скупљају у очи недеље и празника на заједничку молитву, да их тако из малена упуте на уредан и честит живот "и да омладини својој даду солидно домаће васпитање, којим се не| када друштво наше попосило. Задатак, који је тако часно и сјајно некада породица вршила, принуђена је школа да узме на себе, ако смо ради да нам друштвени живот у будуће пође правилним путем. Али, за овај посао, ваља дати школи времена.

Од прилике, после недељу дана, затекао сам једнога јутра у школи на своме месту и Радоја и Стојана, а ђаци се начетили око њих двојце, па слушају причања Стојанова, После молитве, Стојан још слаб, дође к мени и рече ми: да због болести није могао у школу долазити.

_— Знао сам за твоју болест и твоје мајке; али, кажи ми: како сте чувани и неговани, кад вам је се кућа тако осамила 2

_ Стојан ми стаде казивати: како их је Радоје сваки дан обилазио и слушао, па ми рече, да им је и отац Радојев довезао једна кола дрва из њихова забрана,

О томе смо сви у мојој школи тако и мислили, па нам је свима мило било што се не преварисмо.

~