Učitelj

БЕЛЕЛЛТКЕ.

+ |

Упрошћавање француског правописа. — Најчувеније личности на просветном пољу из целе Француске, па и из колонија, поднеле су Петицију члановима Француске Академије ради упрошћења ортографије Француског језика. У многобројне потписнике долазе чланови Института, чланови друштва Француских старина, директори министарства просвете. главни инспектори, професори Француског Колежа, чланови књижевног Факултета, Факултета права и школа лепих вештина, чланице Лицеја за девојчице, професори и паставнице учитељских школа, издавачи, политичари, чиновници итд. итд. професори разних школа, наставници виших основних школа, лекари итд. — Ову молбу доносимо у потпуности. Она гласи:

Петиција.

Г. г. Члановима Француске Академије ради упрошћења правописа.

Господо,

Француска Академија руководи правописом нашег језика. И ако њени прописи немају санкције, ипак они служе као опште правило онима што штампају. Дакле, Академија је она којој се треба обратити с молбом ради упрошћења ортографије.

У осталом, правда захтева да се каже, да Академија има само

да продужи свој посао. Она ради на упрошћењу још од како постоји. Пре неколико година, она је укинула И непотребне знаке спојницу у речи !тезв-ђоп, последње ћ у речи дурћћопдиг. До овог момента јавност је веоме дисциплински следовала Отуда излази да ће ошшта практика потврдити све оно што Академија учини у том смислу. Потписани акелују на реформаторске традиције Академије када. моде од ње ново усавршење. Само она може у томе да постави правило и границу. Ево примера о питањима, која се траже да их она реши: - -