Učitelj

хају свој посао! Оме ли сви даље овако велика нехатост од паше стране приписивати рођеним удружењима нашим ; Не, доиста не сме. Дотле, а даље не! Они не могу бити достојни имена што га носе кад не знају на добру да буду добри. «На муци се познају јунаци!“ Не клонимо но на пасао | Одазивајмо се потреби наших рођепих удружења! Џринесимо сви по коју мисао на олтар напретка и прогреса његова, па будимо безбедпи у светом храму његовом! Сматрајмо себе за силу, на коју се неће моћи свако камењем да потеже ! Ми смо само дужни, да у срцу народном, у омладини његовој спремамо чист, истинити и благотворпи расадник свију врлина човечанских. < Жалосна истина, која и данас постоји, гањала ме је да вам ово неколико искрених редака напишем, молећи вас, да се за благо ваше и ваше отаџбине пренете из дубока летаргичца сна, молећи вас, да скинете са себе рухо себичњаштва; молећи вас, да појмите ову животворпу силу, која вам на руку иде и преклиње, да будете предмет њена живота. Ово неколико искрених речи, нек вам је од вашег.

Марта 1890. год. Пирот. Јов. М. учитељ.

ОДГОВОРИ УРЕДНИШТВА.“

ње

Уредништо је примило у име претилате за целу 1889. г. од г.г жив. Рушч. у Обр., Љ, Рист. у Малч. (платио и за П. пол, 1888. год.) Осн. школа у Малчи, шк. у Грачацу, Ђ. Попов у Добросел. Леп. Обрадов. у Смољ., Анг. Херман у Нишу, Кат- Ник. у Бегр., Отев. Димитр. у Варвар.. шк. у Мељници, шк. у Придворица. Вл. Никол. у Селев., Отев. Попов. у Камен, Лука Комадина, Жив. Милој. у Г. Милан. Мил. Матић у Алексан., Пав. Хо. Краг., Влад.

Поп. у Шап., Дим. Младен. у Пир. Ц. Пева. у бвил. Мил. Вучк,

у Трбуш. Пер У вајеару |

#) Оно је примање било од 5. Јан. па до 8 Марта тек. године. Од сад ће се овдко јављати претплатницима. за које су време послали о плату. Ако ко има да чини Мт. нека то учини одмах.