Učitelj

47

мале црне животињице налив на рипчиће. Ко зна како се зову: Пуноглавци. Ти пуноглавци имају само главу иреп — ногу немају, — пливају по води и траже себи храну, а храна им је отпаци од биљака водених. Од њих временом постану жабе, али за то време оне промене 17 облика. Но најглавнији су ови: у почетку изгледају ти пуноглавци, као што рекох мало пре, врло мали, црни и имају само главу и реп; доцније израсте им трбух, а после и задње ноге; после неког времена израсту им и предње ноге, а реп отпадне и тако постане жаба. (Ова метаморфоза пуноглаваца изложена је на слици, коју треба такође показати).

Понављање.

Особине. ЖКаба је нвокретна животиња на суву, а у води на против врло добро плива. Даље, плашљива је, а највише она жаба, што живи у води или покрај воде, па чим што шушне она одмах скаче у волу или, ако је у води, одма отплива у дубину. Има једна прича о томе како је жаба плашљива.:| На једном скупу стали су зечеви жалити се на свој тешки живот, говорећи, докле ћемо овако страховати, и живети на опрези од ових људи, орлова, паба и других зверова, кад нас они непрестано гоне п убијају; боље је и да не живимо. И пођотше да се сви удаве у оближњу | реку. А на обали те реке беше пуно жаба, које кад видеше зечеве, поплалишаше се м све поскакаше у воду. На то ће рећи један зец: Станите, другови, зашто да се давимо, кад, ето, видите да има неког који се и Од нас плаши.

Бабурача пак кад је ко дирне, надује се, запени жућкастом и смрдљивом пеном п прска жуту мокраћу, која кожу жеже.

Глас. Какав је глас у жабе 2 Глас је у жабе јасан и крекеће.

Непријатељи жабини. Који се то зову непријатељи жабини 2 Зову се оне животиње. које је тамане. Жаабу тамане роде, змије кртице, јеж и још неке животиње, А гоне је п рђава напуштена деца, која не знају од какве је користи она. —

11. Корист и штета.

Жкабе су нам корисне, јер тамане много оне животиње, које су шкодљиве. Сем тога од неких се жаба једу батаци у пролеће и, веле, да је месо добро као и од наше домаће живине.

— : Из «Прича за децу“ од Д. Ј. Путниковића, а може се употребити и ма која друга прича о овој или другој којој Особини жаби“ ној, јер то децу јако запима и ствара им пажљињвост при сваком пре“ давању. ~

у