Učitelj

386

"Осим тога, да би избегли једностраност појединих угледа, ми смо свикли, да узимамо по више слика од истог предмета. па да тек из њих створимо једну општу слику, представу. Ако на пр. гледамо крушку, у нашем оку образоваће се дугуљасто округла слика, горе сужена, у средини пупчаста, а доле нашире заокружена, која на горњем крају има узану израстао (дршку), а на _ доњем крају зупчаста узвишења (цветне остатке): дакле потпуно једнострана слика. С противне стране добили би исто такву слику, сличну по облику, али различиту по бојама; јер докле је прва слика била махом зеленожута, дотле је ова друга на најширем делу румена. Куд и камо различније су угледе крајеви: ширп крај износи нам слику круга, у чијој је средини јамица са тавним. вупчастим кругом; а ужи крај указује нам се као. мањи круг са округлом дршком, нама окренутом. Свака. страна крушке даје нам, дакле, другу слику, и тек пошто их све сложимо, добићемо представу о спољном из-_ гледу крушке. Да смо крушку пресекли, добили би друге „посве нове слике: влажне, светле плоче бело и жутозрнасте, а у среди спремице са мрко-црним, помичним семкама. Да смо узели у помоћ мирисање и кусање, нашли би још и пријатан мирис и кусан сок; а пипањем би дознали, да је крушка мекана Тако смо са наших пет чула добили сила утисака, из којих смо створили представу о овој крушца.

Што већма будемо напрезали наша чула у оваким приликама и што их различније будемо употребљавали тим ће бити разговетнија и потпунија наша представа; а што више недостатака буде у томе, тим ће бити више _ изгледа. за обману. Ко би се на пр задовољио само тиме што је видео крушку, могао би се лако преварити на. крушци од порцулана или од воска.

Ко би се задовољво само кусањем, могао би неке врсте крушака побркати с јабукама А ко би се огравичио на просто мирисање, држао би за крушку сун-