Učitelj

399

нашао никакву промену, зато се и винуо ван домашаја, својих чула, држећи, да је у човеку морало бити нешто невидљиво, а са оним истим способностима, којих не опажа више на мртвацу; то, невидљиво биће пак одлетело је услед смрти, изазвавши тако ову напрасну и важну премену.

Од како је човек испитао градива и научио да разлаже ствари и бића у њихове састојке, из ових опет вољно да гради нова једињења, да одређује међусобни одношај састојака, да ухвати и оне који су невидљиви, да мери, да претвара видљиве у невидљиве или обратно; исто тако да прати једно и исто градиво кроз све промене и једињења и да га ил у течају ил на свршетку ових сведе на његов првобитни, најпростији облик — од како је све ово научио, пошло му је за руком, да избегне утицаје чулних недостатака на његове представе.

Човек је успео, да разложи све телесне облике. што данас постоје, у 70 простих тела, у тела, која се не могу даље разлагати. Из ових тела све је сложено по разним количинама и одношајима. по два, по три или по више. Тела та важе за сад као проста иако се нагађа, да се сва дају свести на ова четири основна градива: кисик, водик, гушик и угљик. Но овакво редуковање простих тела не би било од таквог значаја, као досадање, почем су садања проста тела довољна, да се њима поправе или одбаце хипотезе, које су све до скора биле од највећег значаја. Опазило се, да свуда владају сталпи одношаји и тачне важине и да се све по њима образује; јер разложимо ли неко тело у његове састојке, важина састојака биће равна важини читавог тела; или смешамо ли точно измерена проста тела, спојиће се у ново тело, које исто толико важи, колико и сви они састојци. Још се дознало, да су чврсти, течни или гасовити облици основних градива или једињења тек привремени и могу се сваки час изменити, :

=== = “<= —-_---—