Učitelj

401

У песмама је изнета сва Философија народног духа, Ту је изливено целокупно душевно стање и расположење једног народа, као и фазе кроз које је морао проћи у борби за свој народни опстанак.

Важност народних песама, увидели су данас сви образованији народи на свету, и прикупљају их, да би помоћу њих коликб толико расветлили стање и расположење свога наррда, упрошлим временима свога бивања.

Па кад су тако важност народних песама увидели образованији народи, да видимо сад да ли је њихову важност увидео нат народ прошлих времена, и према томе ћемо оценити, на каквом је ступњу културе био наш народ, као и то, како је било код њих народно васпитање, и је су ли народне песме колико толико утицале на народно васпитање у опште и посебице.

Народ српски увидео је одавно велику важност народних песама, а то се најбоље може видети по многобројним народним песмама у свима правцима, народне по језије. ЕЊихову велику важност на народно васпитање, увидео је бистри ум нашег народа, и он је све своје душевно стање и расположење у песмама исказивао. Оне нам дакле могу служити као верна Фотографија народног духа и културе онога времена, у коме је та песма, постала. као и о времену које та песма опева.

Колика је вредност народних песама у погледу васпитавања, може нам послужити ова, народна, песма : Урош и Мрњачевићи где се вели!

Кол'ко Марко тежио на. правду,

Толко моли Јевросима. мајка: «Марко сине једини у мајке! «Не била ти моја рана клета, «Немој сине говорити криво «Ни по бабу ни по стричевима, „Већ по правди Бога истинога. «Немој сине изгубити душе;