Učitelj

402 ; оЕ

«Боље ти је изгубити главу, «Него своју огрешити душу».

У овој се народној песми најеклатантније доказује : права ш неоцењена вредност ове народне песме на васпитање — образовање карактера, и вршење свега онога, "што је добро и поштено, што и модерна педагогија тражи.

Овде Јевросима мајка моли и преклиње свога вина Марка, да он, ако је и једини у мајке, опет не треба. да огреши душу, макар и изгубио главу.

Колико се дакле огледа узвишености идеалне у овој народној песми, не ћемо даље говорити, јер се то само каже, но ћемо само то поменути, да је у њој толико изказато тежње поштењу, правди и истини — а то је управо идеал, коме данас сви педагози теже, и коме ће до века тежити да га достигну.

Па да ли је син оваке узор мајке, Краљевић Марко 1557 а мајку '

Послушао да како, ијош како узвишено је послушао. Ево како хити народна песма, да нам каже како је дивно схватио и извршио добри син узор мајке о 4 узвишени задатак, који му је мајка дала:

Књиге гледа, и говори Марко: |. = «А мој бабо Вукашине Краљу! «Мало д ти је твоје краљевине 2 «Мало л' ти је; Остала ти пуста! «Веће о туђе отимате царство. „А. ти стриче деспоте Угљеша ! «Мало л ти је деспотства твојега 7 «Малол ти је; Остало ти пусто; «Већ с' о туђе отимате царство. «А ти стриче војевода Гојко ! «Мало л' ти је војводства твојега 7 «Мало л' ти је: Остало ти пусто ! «Већ с' о туђе отимате царство.

·_ «Видите ли Бог вас не видио!