Učitelj

404

у масу народа, тим пре они су куд и камо раније били. камен темељац првацима народним, који су у добром пи паметном васпитању гледали будућност свога народа.

Из наших народних песама види се, да је наш народ. потпуно свестан оне радње и Факата, које хоће у својим песмама да изневе. а

Тако, он у својим песмама заступа, право слабог. према јачем, сиротиње према богаташима, угњетених према угњетачима, — и у опште тежи свему ономе, што је добро, поштено, право и истинито. |

Но осим ових врлина, које наш народ изноби у сво јим песама, у њима ћете наћи, да он тежи свему ономе што је узвишено и депо, а тако исто по неки пут, изађе _као неки благи и добри дух, па скида анатему с онога, на кога је неправедно бачена, или се бар њему тако чини.

На пример, у оним песмама где се пева да је Краљевић Марко постао измећар турски, народна песма опет гледа да изнесе и ту Марка као браниоца своје верен "народности, Неће да га урнише и убије му леп глас, но гледа да га како тако благо покара, да би тим други пут бољи био, исто онако, као и данашња педагогија, која | вели да дете кад узима, погрешку, дага не треба за то одмах казнити, но га благим опоменама и саветима, упутити треба, да други пуг погрешку не чини.

У опште у нашим народним песмама види се крајња доследност, нема у њима полутанских мера, но је једно начело тачно у њима изведено, нема ту увијања и пет-љања овоме или ономе, но иде сталними сигурним кроком мети, коју је још у почетку себи поставила, и ИЦ кроз целу песму тежи, томе, и ни чему више.

Из овога се види, да су у нашим народним песма ма јасно обележени, и знају се узроци п последице, а тако исто и циљеви пеке песме, у којој се хоће неки „догађај да представи.

Све иде својим строго обележеним границама, и према _ унапред постављеном циљу, управља се цела песма, и |