Učitelj

577

МоЈкввећше;» од Цилера «Керлегипо дег Ктпдег,» «МогЈевипвеп пђег аПеетете Радавог о» « Стипаегипе 2. Гећге у. еглећепдеп лиегмећЕ;> од Стаја Џеђег Наџа шта Зећшронтеђ» од Кера Ргахјв Чег Мојкавзећие, од Јелницког «Обцал педагогика » и «Курсђ дидактики»; од Зеленског «О65 умн и методн его воспитани». и „Уходђ за правилљнимђ развитемђ мбшленја и чувства;> од Сели (у руском преводу) «Основнна начала пеихологјћ и ел примћненје кљ воспитанцо» ; од Ушинског «Челонкљ какљ предметљ воспитана»; од Лигафта, Школвнје типк»>; од Мартена «Т' едисабоп ди сагасјеге (у руском преводу «О воспитанши характера;>») од Маљцева «Основана педагогики»; од Тихомирова «Курсђ педагогики,» од Корфа «Русскал началљнал школа:> од Милићевића «Школска дисциплина» Осим ових дела ми смо се користили и многим другим педагошким списима, које ћемо именовати у даљем излагању овога по све важног школског питања.

ПРВИ ОДЕЉАК. Дисциплина у одношају према општим школским смеровима.

Општи школски дух. Шта. се обично подразумева, под речју школска дисциплина. — Појам. школске дисциплине. Њена задаћа, смер и значај у настави. — Нижа сфера школске дисималине или управљање — Виша сфера школске дисциплипе или морално уалјћивање.

и

У колико је силнији утицај школског друштва на склапање и правац учениковог живота и у колико ће његов грађански рад више носити рефлеке карактера школског живота; у толико је важније за наставнике и школску управу да се по могућству старају о уређењу