Učitelj

ПРЕКАВАЧ

ан ош у 74 5. СА

Да Еод Бор. Б. Тодоровића, проФесора

лома

Јелен је дугачак 2'3 м. а висок је у плећима 1:5 м. Кошута је прилично мања. У лето је црвенкасто мрк, а у зиму сиво мрк.

Глава је у јелена дугачка, у погиљку је висока и широка, а, напред се веома сужава; у челу је пљосната, а, између очију је удубљена и изнад ноздрва је права. Уши су усправљене, . дугачке за половину главе, у врху су шиљасте, ободом обрасле беличастом длаком. Очи су мрко жуте, живосне са дугуљастом округлом зеницом: изнад очију има мало дугачких длака као обрве, а испод очију према устима имају дугуљасте п узане сузне јамице, у којима се одваја као нека крмељ, коју јелен исцеди трљајући о дрво. Око очију длака је беличаста. Ноздрве су доста широке. На горњој усници има три реда дугачких длака, У вилицама има кутњаке а очњаке има само у горњој и секутиће само у доњој вилици Но од свега на глави јеленовој најнеобичнији су обли и гранати рогови. На врху чеоне кости издижу се два чворугава рожића, који су обложени кожом и који су наставци од чеоне кости. На овим рожићима издижу се главна стабла, која се повијају натраг и разводе се у страну, а гранају се на више парожака. Често има по дванаест парожака на једном рогу, по двадесет парожака рзтко има , а па послетку као једина реткост спомиње се 66 парожака. Главно је стабло пуно правих или веруглавих уздужних јамица, између којих а при дну рога има дугуљастих или округластих и неправилних чворића ; на врху је пак глатко. Рогови су скроз једри, пуни и тврди као кост.

Врат је дугачак, са стране је спљоштен, спреда је обрастао дугом длаком, те изгледа као грива. Труп је дугуљаст, вицкаст,

(44) 5