Učitelj

67

три дана иде за мајком. Јеленче сише кошуту до Септембра ; у том ојача, да може јести другу храну.

Кад опази псето или каквог звера, кошута се измакне од јеленчета и бегањем тако лукаво завара, и одмами непријатеља, да само младунче спасе, Чим опасност прође, одмах се враћа јеленчету. После недељу дана јеленче трчи свуда за кошутом и кад чује од ње глас, који подсећа. на опасност, тад одмах прилегне у траву, На други начин опомиње га, да се сакрије, ударајући брзо и јако пред њим погама о земљу.

На мушком јеленчету, чим се отели, опажа се, ла је чеона кост истучена онде, где ће бити рогови. Кроз шест до осам месеца израсту чворугави рожићи, који су као котури, и на њима израсту прости шиљасти рогови. Рогови опадају у Фебруару и до Јула израсту нови рогови, који сваке године имају по један парожак више Тако јелени збацују рогове сваке године, док им се не развију многи парошци, а то ће бити кад су јелени потпуно одрасли, Рогови досегну тежину 7 до-д, а врло крупни 16 до 18 килограма Рогови опадају овако:

Около рога по ободу од рожића запали се кожа и израсте брво коштани прстен, у коме има много крвних жилица а превучен је танком кожицом с мало длачица. Чим израсте ова кост, почиње се ту умањавати крв и на послетку са свим престане долазити. Кожица се сасуши, распадне сеу дроњке и цео је рог изумро Рог стоји још на рожићу, али се и он на скоро свали. Оно место обрасте кожом, испод којв почиње расти нов рог, који даље се развија са једним парошком више него што је имао пређашњи рог.

Јелен има добро око, чује и мирише веома добро. На пет до шест стотина корака осећа човека, а чује и најмањи шушањ. Особитом трубом или врулом може се примамити или се бар заустави да ослушкује. у

Свакојако биће да је јелен тако плашљив, што се навикао да бега од опаког непријатеља — човека, Јер кад се не растерује, не плаши се и не бега. Један наученик пише, како су јелени ходали по шуми близу људи на тридесет корака, Од ових јелена један је прилазио и обилазио око столова пред крчмом, где су седели људи, па им је лизао руке хотећи измолити грумен шећера или комад колача. Али кад би гл неко почео задиркивати, одмах | му је показивао рогове. Некако парошци му се закаче за наслон од столице, и тргнувши роговима обори човека са столице. Од тога се преплаши, набије још јаче столицу па рогове, да је не могаше збацити. Престразљен од натакнуте столице јурио је као помаман,

(44) 5"