Učitelj

Председник ставља питање : са колико да се награди треће дело:

Секупштина решава; да се награди са 80 дин.

М. Јовић вели: да је са приватне стране сазнао да је прво дело писао Јосиф Стојановић питомац дух. академије; друго ПавлеЉотић студент педагошки, треће Ј. П. Јовановић учитељ.

Ј. П. Јовановић чита другу тачку извештаја. У овој се замера Гл. одбору што је преко правила друштвених издао помоћ из друштвене касе двојици нечланова.

Председник изјављује: да тај издатак износи 70 дин. и да је Гл. одбор мишљења да разлог због кога је ове издатке учинио не износи, ако је скупштина ито вољна, може чути.

Скупштина одобрава издатак.

Илија. Гојковић вели: да су разлози који су руководили Гл. одбор да се упише у чланство утемељача » РОГГОААО ТЕ певачког дрштва.» по његовом уверењу са свим оправдани,

Скупштина прима и одобрава и овај поступак Гл. одбора.

Председнин допуњава извештај деловође о лесковачком збору и вели; дан тај збор долази у ред вредних зборова.

Миладим Ђелошевић вели: да у рачунима благајника Гл. од·" бора има погрешака, што није стављен приход од забаве, коју су давали лесковачки учитељи.

у _ Благајник ЋЂ. Којић, објашњава услед чега је ова погрешка. дотла.

Др. Ђурђевић, пита председништво: да ли је истина да су на "учитељску скупштину у Ст. Бечеју ишла три изасланика.

Председник вели да је истина овако и да је инок у Глав. _ном одбору.

Председник позива скупштину да саслуша неколико предлога: и интерпелација,

Чита се предлог г. г. Миће Ивковића, Андријашевића и другова у коме је уложен протест против шовинистичких агитација, наших суседа Бугара по Маћедонији и Ст. Србији.

Скупштина једногласно прима овај протест и решава: да се, са потписом свију учитеља отштампа у листовима који наше инте"ресе заступају.

За овим се чита предлог Ник. Ковач. у коме тражи дв се лист „Учитељ« шаље бесплатно свима учитељима у српским покрајинама, да се свакој школи ван Србије шаље по 10 ком „М. Србадије“ за раздавање ученицима. ћ

Председник рече: да. се „Учитељ“ и „М. Србадија» шаљу ван наше Краљевине сиромашним школима п учитељима и да према томе

_ предлогу овом нема места.