Učitelj

220

бацима о испитима 2... Одговор је већ давно готов — че можеј!

Не може с тога, што су то деца већ учила у књигама које им се дају као дар, треба да има много које чега новога што опа могу. разумети, што ће им ум просветити и срце облагородити, што ће интересирати да је читају, што ће их повести даље од школе, и па послетку, што ће их обрадовати кад виде да су добили пешто суморност пи

писац ово

ново и лепо, а пе што их опомиње на ону школску

да опет жваћу опо из школе. Не може се рећи да није знао, за то бош и јесте за осуду, како је могао поднети ову књигу у тој намери !! Ваљда само изглед на материјалну корист, навео га је нато!“ ј

У почетку рекао сам да је референат учитељ, предложио просветном Савету да се књига не може примити за уџбеник, може да поднесе за поклон ђацима, и Просветни Савет усвојио је тај предлог.

Сад морамо да видимо да ли књига, која не ваља за учебник, може да ваља за поклон ђацима на испиту% То и може бити код | неких књига, али код књиге, за коју се вали да није згодна за ђачку књигу, што њена садржина није деци појмљива и. стилизација тешка, не може бити!' Каква је то конзеквенца да књига није згодна кад се њоме ђаци служе по учитељевом предавању и под његовом контролом, а згодна је за слободну употребу у рукама ђачким !2 На ову бесмислицу Прогв. Савет наведен је од реФерента, а овај опет, учитио је ово, сагурпо, некоме за љубав. Кад се погледа, онда излази и горе и овде неискреност, а код Просветног Савета непромишљеност, што је за осуду.

Из овога читаоци већ виде да ја мислим да ова књига није згодна ни за поклон: само ћу сад побројати разлоге за то. Опа није за поклон из више разлога. Прво, што су ђаци оси. школе све ово учили у осн. школи и о томе имају књиге — своје учебнике. Друго, што је већ раније решено да се откупи јадна књига оваке садожине, („Витлејемљанин“). Треће, што јој је стилизација врло тешка и неразумљива за децу. И, четврто, што ни један учебвик и ручна књига нису за то.

Књига ова нема никаквих штампарских ни граматичких погрешака ; а и техничка страна њена добра је, само је слаб повез.

Ђ. 6. Којић, учит.