Učitelj

228

се исти без читања упути извештајном одбору; атако исто п правила учит. удружења са изменама.

Коста. Димитријевић. Пре но што се поведе дебата о претресу | правила учит. удружења и о вишим основним школама, нужно је | да скупштина изврши кандидацију изаслапика за учитељску скупштину у Црној Гори с напоменом, да по повратку штампају извештај у «Учитељу.“

Председник даје '/, сата одмора.

После одмора.

Председник. Позива УП. учит. смупштину, да се подџишу на резолуцију, којом се осуђује рад ПУЛОРНИЋ шовиниста у От. Србији

"и Македонији,

Миладин Ђелошевић, При избору изасланика при избору изасланика за црногорску учитељску скупштину треба пазити на способност. Наводи себе за пример, да не би могао бити представник српских учитеља Краљевине Србије у Црној Гори. Предлажем за. изасланике Николу Поповића и Илију Миљковића.

Чује се: хоћемо о томе да говоримо.

Потпредседник — Чабрић. По моме мишљењу нема о овоеме_ шта да се говори, него тпеба послати два учитеља, који ће умети и моћи схватити целу ситуацију тамошњег школског стања.

Нас има доста добрих, и не могу да разумем Ђелошевића шта оће, кад каже: треба послати људе који ћеимпонирати. Не знам да ли мисли на браду или лепоту, тек свакојако да је циљ изасланицима, да проуче тамошње школско стање. Предлажем Љубисава Јовановића и Николу Соколовића, који уме депо да снима поједине предмете, те ће нам и то бити од користи.

Првдседник. Јавило се још 8 говорника, а ја мислим да ову | ствар треба решити, и скупштина решава: да прима Љубисава Јовановића и Николу Соколовића.

„убисав Јовановић, благодарим па избору, али сене могу никако примити због домаћих тешкоћа. Скупштина усваја разлоге господ. Љубисављеве.

Председник. Предлажем на место г. Љубисава : Ђоку Ивковића. — Скупштина прима Ђоку Ивковића. -

Председник. Изволите чути извештај контролног одбора о дечијем листу „Мале Србадије.“

Известилац. Чита извештај контролног одбора, који примећује. да су књиге примања и издавања вођене неуредно, даље да су при знанице-и остали новчани документи замрошени; да до ове године нису уредници и сарадници хонорисани, што до сада није било;