Učitelj

- 7 од батина (нарочито шамара) на практици. Сви се слажу да тучење по лицу, зврчке, вучење за косу и уши не слаже се са школским правилима, но ипак се такве казне свуда практикују. Такви су били резултати учитељских скупштина у Вестфалији (1851), Померанији (4861 Саксонији (1874), и Пруској (1871 и 1880. год.)

У овом погледу Французи се могу слободно похвалити, пошто се сличне дебате могу наћи само у ХМЛГ. веку но никако у данашњем, јер сви француски педагози најенергичније се боре против прантичне грубе навине:

У Енглеској против свеколиких протеста таквих Философа, као што је Спенсер, Бен, ипак се што но веле до јуче [а где где. и сада) практиковало батинзање и то не само у основним него и у средњим школама. Тако на пр. један стари учитељ Вестминистарске школе гордио се што је батинао све минпстре свога времена, кад су последњи као деца били његови ђаци.)

Расматрајући сувремену школску дисциплину у Русији. намерни смо дау најкраћим цртама изложимо и историју школске дисциплине у Русији. Но ипак ми се нећемо враћати у дубоку школску прошлост. јер у истој ничега другог нема осим крвничких песница и батина.

Све руске школе до Петра. Великог биле су са свим црквеног карактера, како по своме смеру тако и по свом наставном плану и програму, јер се све сводило на црквено-словенски језик.

При свршотку ХУП. века и у Русији се буди мисао п отпочиње штампање буквара са илустрацијама. Тако на пр.: од Тодора Поликаргова налазимо буквар штамлан у Москви 1701, у коме, између осталог, приметисмо и две слике. На првој је насликана разредна соба; око прозора четири ученика, а са стране два учитеља 58

1) Оваквих примера пма и код нас.

»УЧИТЕЉЕ х – 17