Učitelj

300 У

кроза сва времена сачува своје ја. И човек се мења, годинама, и он стално напредује; али од колевке до гроба, он опажа стално своје ја, и увек је убеђен да је он — он, а никако друси. — Ето, само под таквим условима може се оправдати нацијонализовање.

М. Задатак и средства нацијоналног васпитања.

Пошто смо у опште говорили о томе, шта је то национално васпитање, на реду је да пређемо специјално "на српско национално васпитање, и да му истакнемо задатак и изнађемо средства којима се даје остваривати.

Задатак васпитању у обичном смислу јесте, да развије и усаврши у човеку све оне особине, које су у стању да га начине правим човеком. Према овоме, нацијоналном васпитању задатак би био, да у народу развија и усавршава све оне особине које су у стању да, га начине правим народом, народом који би био остварење нацијоналне идеје. — Под српским нацијоналним васпитањем ваља разумети такво васпитање, које одговара српској нацијоналној идеји т. ј. које обухвата цело " Српство.

Онај народ, који хоће да ради на своме уједињењу, мора да има средстава за то. Србија, ако жели дљ буде Пијемонт, мора имати средстава како према народу који хоће да уједини, тако и према суседима који јој у томе сметају. Пека од ових средстава налазе се у самом народу, а нека се могу стећи само великим трудом и врлим пожртвовањем.

У прва средства долазе оне особине народне, које _ су више или мање опште и које могу повољно да послуже културном прогресу. Од свију ових особина најзнатнији су: језик, умотворине, обичаји и вера.

У друга средства долази политичка, и економска моћ. |

Да расмотримо сва ова средства редом.