Učitelj

308 Не Е

жило оно прво. И ако доиста желимо прво, ако је то доиста за нас нужније, онда осудимо све оно што би томе нашем раду сметало.

Морамо признати да, у погледу патриотизма најбоље стоје наша браћа у Црној Гори. У њиховој је свести прошлост врло жива. Они се живо сећају старе српске државе; они ватрено теже да се иста обнови: они дакле, имају патриотизма — оно што је за Пијемонт нај-_ потребније.

У другим српским крајевима у овом погледу стоји се горе него ли и у нас. Туђинска, сила и туђински уплив. на томе су систематично радили. Дужност је наша да. зидамо оно, што су други порушили.

МА Ко и како да врши национално васпитање.

Пошто смо изнели средства за национално васпи"тање, нужно је да коју проговоримо п о томе: ком како да врши национално васпитање.

Сви тржв од школе највеће услуге у овом погледу. И ако школа може много да ради на националном васпитању , ипак, држим, друге чињенице могу учинити још и више. Школа може положити основ, али је овај основ врло слаб, ако се доцније напусти — занемари. Многе биљке имају услова да се развију из семена, али _ многе доцније угину што им тих услова нестане. У школи се може усадити клица патриотизма, али ће та клица врло брзо угинути, ако даље не нађе за себе повољних услова. А где могу бити ти услови! — У грађанству и у држави. Дакле, чиниоци у националном васпитању, сем школе, јесу : грађанство и држава.

Прво да се обазремо на школу.

Данашња наша основна школа врло мало ради на. националном васпитању. Кривица је у првом реду до _ оних, који треба да одреде правац васпитању у основ-