Učitelj

ученика — у коликој ицртање. Поставити тачну разлику у добити између цртања и певања доста је тешка ствар, по што оба та васпитна предмета имају и једнаке циљеве, које желе да постигну. Вештином певања поглавито се утиче на естетичко а у другоме реду на морално и интелектуално образовање и васпитање.

У колико цртање претежно утиче на чуло вида, помоћу кога, се чула добија скоро Зи, престава из спољашњега света, у толико је још већа важност вештине певања, која се поглавито састоји у томе; да се кроз чуло слуха, унесу у душевни капитал преставе, које бу поглавито и одређене да долазе кроз чуло слуха простим говором или певањем.

Неоспорни је Факат, да изговорен какав епски спев, утиче много јаче и трајније на душу човечију. Но, кад се још такав стави у извесан нотни ред и поредак, па се по правилима музичким још и отпева или одсвира, онда је врло појмљиво, да ће се таввим певањем изазвати бујност осећања у души онога, који песму. пева или ју слуша, Човеку се коса на глави диже, кад слуша кавву бурну патриотску песму. Рад би, да се у маху, када се она, пева, остваре оне више идеје које се у песми истичу и њоме мотивишу. У оваким приликама, говорити о томе, колико песма утиче на благородност срца, колико на доброту душе, колика је дакле у опште добит у самом естетичном образовању, — било би излишно. Певањем развија се и и интелектуална страна човечија. Ко не би промишљао о догађајима, који се у појединим песмама, описују % Ко о њима не би издавао свој суди најпосле, ко се не би учио их њих;

Разум дечији у певању учи се, да тачно и промишљено суди |

о самој ствари, која се у песми представља, Наставом из певања. вежбају се и говорни органи, који су поглавито и одређечи на. то, да. дају правилне тонове песми.

(ве што рекосмо довде о певању, односило је се на васпитну важност ове наставне гране. Ну, не само у томе погледу. Певање има и своје практичне вредности. Па у чему се састоји практична вредност ове васпитне гране:

Ко је се год сродио са овом вештином, ко је се тако рећи приволео и истој се посветио, тај је пронашао, може се рећи, извор среће свога живота; тај је пронашао једно од најдивнијих средстава у животу, чиме ће се пријатно позабавити и сроје време прекратити, У томе се састоји и практична страна његова.

Из свега овога што о певању довде рекосмо, јасно се види: да је и певање као и цртање, један веома важан предмет у нашој