Učitelj

4 ЕВРОПСКЕ ШКОЛЕ ПО ОПИСУ АМЕРИКАНЦА КЛЕМА.

|

других школа ; биљке прибира приликом ботаничких екскурсија, и тек ако по неком купљеном биљком попуни свој хербаријум. У Германији као што је познато, родитељи су обавезни школовати своју децу од 6. па до 14. њихове године; на случај да који родитељ заборави на ту дужност, њега одмах узимају на одговор, и казна за то може постуно прећи и у сам затвор. За школовање деце, у опште узевши плаћа се школарина скоро свуда, изузев неколике крајева, где је настава бесплатна ').

Ма да по немачким гимнасијама и вишим женским школама могу се примати деца и из основних школа, ипак, у извесним друштвеним сталежима, није то у обичају, те за то скоро уза сваку гимнасију постоје припремнњ разреди. Наравно, да се такав сталешки карактер школе не допада Клему, који се срастао са сасвим другачим наравима Новога Света. У опште, по мишљењу Клемовом, боље се учи и више се знања добија у германским, него у америчким школама. Деца одиста изнесу из школе много кориснога знања из физике, Физиологије, хигијене, природне историје, земљописа, и т. д. (163 стр.) Одавајући на тај начин заслужену хвалу германској школи, аутор по каткад напомиње, да и америчка школа има својих добрих страна, али то никад одређено не износи.

Тешко је изложити утиске Клемове поводом предавања појединих предмета. Он нигде не износи какве опште изводе, нити гради закључке, већ само описује редом школе у Хамбургу, Келну, Берлину и другим градовима, и причајући о садржини предавања, на којима је присуствовао, износи нацрте од разредног намештаја, прибора и т. д. Ако му се где јако допало какво предавање, а то му се често дешавало — он _ онда готово стенографски излаже читаву његову садржину, остављајући читатељу да суди, у колико је оно одиста, вредно толике Пажње. Аутор је у осталом ретко кад и могао саслушати цело предавање. Обично кад год би се он појавио у којој школи, учитељ је хитао да заврши отпочето предавање, и да час пре пређе на пропитивање ученика, разуме се — с намером, да покаже размере њиховог знања.

(НАСТАВИЋЕ СЕ) Јн - =

1) Тек по повратку Клемовом у Америку, законом од 14. Јула 1888 год, и од 31 Марта 1889. год. укинуто је плаћање школарине.,