Učitelj

30 | ИЗУЧАВАЊЕ ДУХОВНОГ ЖИВОТА

Али нити је код свију бескичмењака једнака душа, нити пак код свију кичмењака једнак дух. Напред смо поменули, како се код црва могу да примете неки танки кончићи — нерви — који спроводе осећаје и покрете. Али има и таквих бескичмењака, који никаквих нерава немају И они осећају и крећу се, дакле имају душу, само што та душа нема свој нарочити орган. Такав је бескичмењак н. пр. хидра, обичан полип слатке воде. Ма да нема никаквих нерава, а још мање каквих чула, опет је хидра веома осетљива и покретљива. Ако је тек лако додирнемо врхем игле, она се у тренутку скупи у лоптицу. Или ако чашу са хидрама метемо на прозор, све се за неколико сати прикупе на осветљену страну. Овде дакле постоји и осећање и кретање, изазвано тим осећањем, ма да нема ни нерава ни мишића. Другим речима, и хидре имају душу, само што у овом случају душа нема свог нарочитог органа. -

Ако овог полипа, који у слаткој води борави, исецкамо на педесет комадића, развије се из њих за мало недеља толико исто развијених полипа. Сваки комадић тела израсте у читав полип. Дакле душе свију појединих ћелија — оних елементарних ситних делића, из којих је склопљен овај организам бев органа — потпуно су једнаке. Свака поједина ћелија, "има душу. Нема истина нарочитих ћелија душе (нерви), али постоји душа ћелије, она је ту.

И тако дакле бескичмењаци, у погледу на психички развитак, могу да се иоделе у две велике гомиле. Нижи бескичмењаци, где долазе разни зоофити, немају нервне системе ; међутим код виших бескичмењака — мекушадца и зглавкара — постоји нервна система, као нарочити орган душе.

Исто тако и код свију кичмењака није једнак дух. Поглавита је разлика овде између човека и осталих кичмењака. Само је човек кадар да свесно и с планом размишља. Остале животиње у главном се руководе инстинктима. Истина да је и инстинктивна радња у почетку морала бити разумна радња, која се састојала у прилагођавању извесним условима, па тек је доцније, дугом навиком и наслеђем, постала инстиктивна. Али животиње ве по правилу управљају по инстикту, а разумна је радња код њих изузетак од правила. Међутим код човека је обратно -— радња човековог духа по правилу је свесна и разумна радња.

А вад да изложимо у кратком прегледу све, што је о психичком животу код животиња речено.

пе Де ле +

(Способност осећања и кретања).

1) Душа без нарочитог органа. (Нижи бескичмењаци — зоофитп. Нема нервне системе. Свака ћелија има душу).

91 Душа с нарочитим органом. (Виши бескичмењаци — мекушци и зглавкари. Постоји нервпа система, нарочити орган душе). «