Učitelj

НОВОМ УЧИТЕЉУ 81

НД у х

(Поред осећања и кретања, јоши способност сазнавања).

1) Дух ниже врсте. (Кичмењаци без човека. Нижи ступањ сазнавањај.

9" Дух више врсте. (Човек. Виши ступањ сазнавања).

У осталом, нека читаоци никако не сматрају ову поделу као потпуно тачну. У развитку психичког живота, као и у опште у развитку природе, нигде нема тачно одређених граница. Нижи ступњи поступно прелазе у више, све се то једно с другим меша. Тако обично се сматра, да је свесно мишљење особина, којом се само човек одликује. Међутим и код осталих животиња више пута опажамо такве радње, да никако не можемо тврдати дату никаквог разума нема. Али опет зато, свестан је дух, по правилу, само човекова особина. Код осталих животиња, свесне духовне радње може да буде само као изузетка од правила.

Исто тако, као што смо то већ напоменули, и код неких бескичмењака наилази се на неке зачетке духа, на трагове сазнавања, задржавања престава. Али то су само неки развијенији инсекти. По правилу, бескичмењаци имају само душу, а дух, чија је нарочита карактеристика сазнавање, немају.

И тако дакле преглед, који смо изнели, само је покушај да се приближно (а не потпуно) тачно престави развитак психичког (душевног и духовног) живота код животиња. Поједине групе животињске окарактерисане су појавима, које само преовлађују у дотичним групама, ~ никако нису искључива особина тих група, Другим речима, и ова класификација, као и свака, друга, самоје једпо вештачко срество, којим се човек служи да лакше појми предмете и појаве. У самој природи пак није то тако тачно системисано и одељено једно од другог, како то ми замишљамо у нашим класитикацијама. Ове се у природи меша једно с другим, прелази једно у друго.

(НАСТАВИЋЕ СЕ) Р. Стојаковић.

НОВОМ УЧИТЕЉУ»).

оф

Драги учитељу,

Данас ступаш у нову дужност, која се до душе тако не поштују од света, ко што заслужује, но тим више поштују се од Бога. Твоја је света дужност, мили мој учитељу, да нашу децу, оне анђеле, васпиташ,

) Значајне педагошке мисли Баконове Коменскове, Локове, а о0особито Русовљеве прихватили су били, са особитом заузетошћу, филантрописти, У другој половини прошлог века. Најзнатнији Филантрописти били су, као што је