Učitelj

ОБРАЗОВАЊЕ КАМЕНОГ УГЉА 39

2

ОБРАЗОВАЊЕ КАМЕНОГ УГЉА

ПРЕДАВАЊЕ ПРОФ, ХЕКСЛИЈА.

Често се комади каменог угља јављају у приближно кубичној Форми. Ако мало боље разгледамо такав један комад приметићемо, да нису једнаке све његове стране. Две против положене стране сравмерно су глађе и светлије док су остале четири приметно рапавије и на њима се виде линије паралелне глатким странама. По тим линијама лако се цепа комад каменог угља у цепке, а површина ових цепака опет је паралелна глатким странама комада. Другим речима на таком комаду каменог угља примећује се нека, у осталом несавршена, шистозност, коју би могли отприлике преставити као књигу у којој су листови чврсто слепљени.

Кад што површина по којој се цепа камени угаљ није глатка и светла, већ је покривена танким слојем неке црне материје, која личи на дрвени угаљ. •

Кад кад примећују се на глаткој површини каменог угља отисци од грана и лишћа. У каменом угљу могу се наћи и комади пирита, па и стврднута глина, али се никад не налази песак као примеса.

При сагоревању каменог угља, као крајњи резултат, добија се: угљена, киселина, вода, амонијачни продукти — што све у виду дима одилази, и мања или већа количина земљастих соли, које образују пепео.

Све до сад поменуте особине каменог угља могу се голим оком запазити, али микроскопом моћи ћемо видети још много што шта. Обичан комад каменог угља је црн и непрозрачан, али ако његову цепку премажемо канада балсамом и глачамо је дотле, док она не постане врло танка, (обичан начин за добијање микроскопских препарата од непрозрачних предмета), то ће тако танка плочица постати прозрачна. У осталом, танке плочице справљене на тај начин, врло су ломљиве, за то је боље, заменити канада балсам морском смолом. Помоћу ње у стању смо добити плочице. каменог угља од знатна величине и врло танке а прозрачне.

Замислимо сад да смо из нашег комада каменог угља направили две танке плочице: једну паралелну његовим слојевима а друга нека је добивена пресеком ових под правим углом. Назовимо прву од њих хоризонталним пресеком, другу — вертикалним. На хоризонталном пресеку приметићемо неке бразде и мање више округле честице жуто обојене. Ове су честице расуте без реда у основној, тамнопругастој, или са свим тамној маси. На вертикалном пак пресеку виде се дуже бразде и ситни комадићи исте жуте материје, само што су они овде размештени по линијамг, које одговарају цепљивости каменог угља.

Таква је микроструктура камепог угља. Но ако промотримо већу коаичину ових пресека, и то од каменог угља узетог из разних локатности