Učitelj

ел

НАЈНОВИЈИ РЕСУЛТАТИ ИСПИТИВАЊА НА ПОЉУ ШКОЛСКЕ ХИГИЈЕНЕ

дом, која је у многом погледу била врло штетна за здравље учитеља и ученика и сметала, како због тога, тако и због тескобе, напредовању гимнасије.. Сад је школа смештена у мовом, 1812. године, отпочетом, дивном и пространом дому. Наставницима је права наслада, пребивати у тако светлим , чисто веселим учионицама, а како је опет дивно видети нашу пређе тако суморну, младем веселу и раздрагану у про"страним одајама за, игру. Намештај у свима разредима је готово потпунице и при том целмсходно обновљен.»

Прошло је равно девет година од дана, кад је гимна„сија пресељена у ново здање. Пошто девет година чине један законски гимнасијски термин, то у ово време није остао већ ни један учевик од оних, који су почели учити у старој згради: сви тадашњи ученици почели су и продужили своје учење у новом «жигијенски направљеном" здању. У априлу 1885. године сви ови ученипи подвргнути су прегледу, нарочито што се тиче впда. Кад су добивена дата упоређена с ресултатима озбиљног испитивања, која је чинио Кригер над. видом ученика старе анти-хигијенске Франкфуртоке гимнасије пре пресељења њеног у ново здање, то се, на опште изненађење, показао жалосни Факат, да је у новој жхигијенској гим= насији број кратковидих ученика преко 6", (око 6—77) већи од броја жратковидих у пређашњим мрачним учионицама. старе гимнасије) И тако, побољшање хигијенских погодаба _ није показало никаквог утецаја на смањивање школске кратковидости у Франкфуртској гимнасији: у старом здању њеном било је болесника,'у округлом броју, 26", од свих ученика, у новом пак — 32%,. То је исто констатовано и у Хагену, Цитави и другим варошима.

Да у овој жалосној појави пада сва кривица на школу, а не на породицу, јасно се види из ових бројева, који показују у процентима ширење кратковидости, према разном добу старости, или, боље рећи, према равличном броју го-

22;

„дина проведених у школи: ) 1) бећтља —Ватрет. Атећ. !. Орћкапојогле, Ва. 31. Нећ '.

2) 5гејјат. Атећју Гаг Орћеајтојогле.