Učitelj

82 па Ае ИК

жали што се оваким радом подржава и даље непријатељско и запето стање "између ове две рођене сестре: Орбије и Бугарске. Али најлешше је место у овој оцени, где писац изјављује, да Хрвати не могу равнодушно гледати кад се ради против Србије, па вели: „То чинимо јербо смо увјерени, да тко Србе слаби, слаби и Хрвате, обратно тко слаби Хрвате, слаби “ Србе“.

Тако вели брат Хрвату „Књиж. Смотри,«“ коју уређује уважени Иван Филиповић. И ми тако мислимо и тако велимо, грлећи сваког брата, Хрвата, који томе тежи и на томе ради. А овакве речи уверавају нас, да међу просветним радницима браће Хрвата има доста њих који појме заједничку идеју нашу. И ово нам је ублажило бол, који смо осетили, читајући неслогу међу учитељима Србима и учитељима, Хрватима на шестој њиховој скупштини. Јер заједничком добру, заједничкој идеји Фодвешће нас само оваква братска слога и рад. Д.

Излббе. — Овога лета отворене су (и још трају) у Аустро-Угарској 3 земаљске изложбе: у Прагу, Загребу и Темишвару, (Све су три издожбе пуне разних земаљских производа и рукотворина, али је чешка изложба од свију највећа и најбогатија. Посетилаца па све три изложбе било је врло много. Осим одраслих и велики број школске деце посвећује непрестано изложбу. Учитељи и општине заузимају се и чине све, само да деца оду и виде производе своје домовине, да тако упознају и још вите заволе земљу своју Најодличнији грађани вароши где су изложбе, дочекују децу пи чине им све удобности с највећом очинском љубављу У Загребу је 8. пр. скоро један учитељ 3 дана, пешке путовао с децом док је на изложбу дошао. Најмлађи му је ђак био од 9 а најстарији од 18 год. Загрепчани бу их лепо чочекали, угостили и скупили толико прилога, да су се деца, железницом вратила.

Интерасантно описују долазак чешке деце из оближњих села на изложбу у Праг. На врло дугачким колима у лава реда долази по 20—30-оро деце. Кола су окићена зеленим грањем и деца се готово не виде, него само кроз оно зеленило шарене се хаљине и виро дечје главице. Кад се јави да долазе деца из ког места, најодличнији грађани излазе да их дочекају, па их онда примају, воде, показују им и све чине с таком љубављу, као да су им то рођена деца, као да та деца родитељима својим долазе. Д.

Учитељске скупштине. — За време овогод. три изложбе: У Прагу Загребу и Темишвару биле су у тим местима и учитељске скупштине из тих земаља. О учитељ. скупштини у Загребу доносимо засебно кратак извештај, о темишварској немамо никаквих података, а чешка учит. скуп. у Прагу била је највећа, јер на њој је учествовало око 9000 учитеља и