Učitelj

ДОБРОТВОРИ 87

А

Стојан Ненадовић, трг. из Зајечара преминуо је пре неког времена. Покојник је оставио 50.000 дин. као Фонд Тиз кога ће се школовати сиротни ђаци из Зајечара и Неготина. Друштву Св. Саве оставио је 250 дин. и 250 дин. за подизање споменика, Хајдук-Вељку.

Катарина Филиповићка, жена пок. Тодора, Филиповића овд. папуџије, тугујући за својим сином Филипом, правником ТУ год. који је скоро преминуо, умрла је 17 ов. м. На смрти је оставила имање своје од 12.000 дин. Фонду сиротних ђака наше Велике школе.

Синови пок. Димитрија Р. Белића трг. из Мостара, приликом годишњег помена њиховог пок. оца послали су мостарској општини 500 Форината на подизање Светосавеког дома у Мостару. Ови честити синови (Мићо, Ристо и Урош) у писму свом мостарској општини веле, да је то била жеља покојног им оца, кога је смрт уграбила пре но што је могао сам учинити овај родољубиви прилог. Синови су, без нарочитог тестамента очевог, извршили последњу жељу оца свог.

Нека је слава и вечити спомен овим родољубивим Србима и Српкињама, који су за живота, љубили народ свој и који га нису ни на самртпом часу заборавили.

ЧИТУЛА.

Милош Радовановић учитељ у Даросави умро је !. јуна ове год. Пок. Милош је рођен 1899 г. у Јарменовцу окр. рудничког. Учио је нижу гими, и Ти П р. Учит. школе с добрим успехом. Због сиротног стања примио се учитељске дужности 19, априла „1884 г. Доцније је положио практички испит у Учит. школи. Био је учитељ у Печењевцу, Црвеној Јабуци, Заграђи, Лукама, Буковику и Даросави.

Милосав Симоновић, рођен је 6. јануара 1969 г. у Секуричу, окр. моравског. Овршио је Учит. школу 18889 шк, год. у Београду, а 1889/90 положио је учитељски испат с добрим успехом. 99. нов. 1889. г. постављен је за заступника учит. у Лоћици окр. мор. а крајем јуна је разрешен; ЗА окт. 1890. постављен је за вршиоца дужности учит у Америћу окр. подун. 3 нов. премештен је у Течиће окр. морав., а 1 дец, исте год. постављен је за сталног учитеља. Преминуо је у беградској болници 22 јуна ове год

Софија Петровићва. рођена је 1849. г. у Београду. Учила је три раз. осн. ше. 27. авг. 1873 г. положила је учит. испит и 9. јан. 1614. Б. ностављена за учитељицу у Костоцу окр. пож. За тим је била учитељица, у Дубравици и Стамници пож. окр. и на послетку у Бошњану мор. окр. где је и умрла 19, авг. ове год.