Učitelj

98 ГЛАСНИК

Драгиња Убавкићева, рођена. 20 Феб. 1868. г. у Штитару окр. подрин. 1885. г. свршила је Вишу жен. школу, а 1886. положила учит. испит с одличним успехом и исте год. постављена за учитељицу у Књажевац. 1887. г. премештена је у Г. Милановац, а 1889 г. у Краљево у Ш и ТУ. р. жен. ш. 1890, г. премештена. је у М и МТ. р.више осн. шк. у истом месту. Преминула у Београду код родбине своје 13 ов. м.

пе о вуна а И

нове КЊИГЕ и листови

Нови Васпитач орган за педагошку књижевност, уређује и издаје Мита Нешковић. Штампа се у Н. Саду. Излази 1 пут на месец, цена. је на годину 8, '|„ год. 4, а ', г. 2 дин. Тодина УШ.

У свесци за август „Н. Васпитач» доноси ове чланке: Телвено васпнтање (свршетак), од Г. В, учитеља. Осврт на веронауку у општим народним школама, (свршетак) од М. Н. Молитве у Т раз. основ. школе од Т. Костића; Да мотримо пажљиво на живост у нашој школи; Како Гертруда учи своју децу од Х. Песталоција (превод); Имају ли животиње разума, (свршетак); Књижевни преглед и педагошки весник,

У књижев. прегледу почела је излазити критика на Нови Букаар М. Јовића

и Ур. Благојевића.

Наставник, лист професорског друштва. ТУ св. књига П јул— август 1891. уредник Момчило Иванић про. Београд штампарија краљевине Србије. Издаје професорско друштво. Цена за чланове проф. друштва 0 ДИН., за остале претплатнике 10 дин. пли 5 Фор. на годину. „Наставник излази у двомесечним свескама од 5—6 табака. Претплата се шаље Управи про. друштва, а рукописи уредништву.

ТУ св. доноси ове чланке: Распоред предмета и часова од М. Шевчћа: Разредба сриских имена од 6. Коњевића ; Циклоида. и њене особине од В. Зде; дара; Ученичке екскурзије и њихов утицај на наставу и васимтање школске омладине по А. Вајнбергу С. Д.; Књижевност : Јежкозоџпа пазфама п озпоупеј бкоћ од бј. Вијћега — реферат Ж. Живановића, Лекције из срп. језика од Љ. Стој. реферат М. Иванића. Шнолска реформа; Школско кретање; Просветни записи; Новине у настави и науци; Т. Мијушковић (некролог) Библиографија.

Просветни Гласник, службени лист министарства просвете и црквених послова. Свеска. 9, — год, ХИ. за септембар 1831 г. „Пр. Гласник“ излази у месечним свескама од 6 и више табака на 49. Стаје годашње 12 дин. за стране земље 15 дин.

У овој свосци има: |

Службенм део.

Радња Глав. Просв. Савета. “о

Наука и настава. У овом делу су ови чланци: Значај теорије таљасања од Ћ. М. Станојевића, Један прилог срп. акцентологији од В. Рибникара, Би-

блиографија и одржав радња Милоша Обилића од М. Ј, Ђорђевића, Основно