Učitelj

202 ЈЕДАН УТИСАК ИЗ БУГАРСКЕ ШКОЛЕ

Овде се нисам могао да уздржим, већ устанем, погледавши

снисходљиво г. Петрова и запитам лепо ученике: (А шта је то, децо, кит!... Ко би ми од вас могао знати на, коју животињу личи кит«!... Употребљавао сам сву своју вештину да,

само добијем одговор дечји да је кит сисавац, риба, пли тако што, али сва деца, и поред свега овога, осташе при томе да је: «Нитљт; животноје живје в% морето» !

Г. Јанков продужио је испитивање из овога, предмета и даље. Питао је и из осталих предмета, али му није боље ишло. Најпосле, пошто сам се уверио о начину предавања у школи, није ми било стало до тога, да и даље на томе останем. Најмучније, а и најчудније, ми беше то: што за све време пропитивања у школи, не чух ни једне речи чисте српске; док међу тим деца о одморку непрестано су разговарала «својски». У цељи, да видим, да ли нису изгубила са свим своју најлепшу тековину — свој матерњи језик — замолим г. Петрова да ми дозволи: да ја неколико речи са њиховим ученицима, проговорим. Он ми дозволи Ја од прилике одпочнем овако:

«Дечице, ја ћу да вам испричам сада једну лепу причицу. Ви добро слушајте, па кад кога од вас упитам, да ми лепо одговара.

Ви мало пре рекосте: да мајмуни воле да, краду. Крађа није добар занат, па по томе и оно дете које краде није добро дете. Мајмун је истина глупљи од детета, па не зна шта је добро шта ли је зло, али деца не ваља на њега да се угледају.

Ја ћу да вам попричам о томе: како мајмуни краду.

Мајмуни не краду кад нпсу гладни. Када огладне онда се окупе по више њих, па зађу по шумама ми баштама у крађу. Краду по највише воће, крушке или јабуке, а ево овако: Један, који је понајвештији, попне се на дрво а други се уреде као год војници уз пут; па онај озго кида једну по једну јабуку и додаје ономе испод њега; овај даје другу до себе и тако редом накупе они брзо читаву громилу, па после право поделе. Док крадљивци краду, около њих има опет неколико унаоколо који чувају стражу, то јест гледају, да који човек не дође. Ако види ловца, они почну да вичу и да бегају куд који.