Učitelj

ЈЕДАН УТИСАК ИЗ БУГАРСКЕ ШКОЛЕ 203

На овај начин, у исто време испричам имио мајмунском подражавању и. т. д. Кад сам престао са причањем и запитао децу, да ми и она причају, — сва су се за реч јавила! === Шта то значи%.. Значи, да су ме потпуно разумела, а кад су ме потпуно разумела, то онда и она могу овако лепо говорити као ја.. Прозовем једну девојчицу, па једнога мушкарца, и, о чуда! Не могах се наслушати дивнога српскога језика. Деца су се просто отимала, које пре да прича; јер су биле попуцале оне стеге татарске филологије, које су оковале биле лепу српску реч. Задовољан сам био. Похвалио сам ђаке, рекавши им неколико лепих речи и ако јасно приметих, да мојим колегама није баш најмилије, што ја по њиховој школи баратам.

Тек сада приметих самом себи: Боже мој, помислих, пошто ли бих ја могао допустити, каквом Бугарском шовинисти да у мојој школи проповеда Бугарским језиком 1... — Ни пошто. Баш сам ја дрзак ! Узмем капу, и опростивши се са, својим колегама, вратим се са својим друговима натраг у Пирот.

Па каква слика мора изаћи пред очи свакога читаоца овога писма '.. Ево каква:

|. Бугарски учитељи, дилетанти су свога посла; немоћни и слаби да бар делимице одговарају како ваља своме узвишеноме задатку, они заводе наставу на странпутицу; а шта би се могло и очекивати више од њихових гимназиста !

Српски пак учитељи — апсолутна, већина — прави суи неуморни радници свога посла. Карактерним, моралним и интелектуалним особинама својим толико су јаки, да не само 04говарају своме племенитоме задатку у школи и у цркви, него иу друштву и свуда, где је племенитсст заузела своје достојно место. Свему томе необично су припомогле Учитељске школе.

9. Бугарски учитељи полутански образовани, и после не пуних 9. год. школовања, излазе са платом од 1000 динара а. српски учитељ 10—12. год. гули клупу спремајући се за учитеља ц излази у народ са платом жандарском од 60 дин. месечно.

Ето, господине уредниче, и код оваких аргумената нађе се по неки, који вели: «Учитељи су српски неблагодарни отаџ