Učitelj

204 о ШКОЛА У ЈАСНОЈ ПОЉАНИ

бини, кад у овоме кобном (!) времену траже побољшање свога материјалнога стања». !2

Па ипак, и према овакоме стању ствари, српско је учитељство у стању да довикне: Господо, бугарски учитељи! Ширите своју монголску нарав још 50 год. по питомим крајевима, нашим, ви ћете тек толико успети, да вам ми за годину две можемо растурити и уништити цео рад! |

Примите г. уредниче уверење мога поштовања,

Јагодина, Новембра 1891. год. ваш

Јов. Максимовић, УЧИТЕЉ.

и Ф4=—=_________-

ШКОЛА У ЈАСНОЈ ПОЉАНИ.)

ИЗВЕШТАЈ ЛАВА Н. ТОЛСТОЈА ОСНИВАЧА ИСТЕ ШКОЛЕ,

ПРЕВЕО

ЈМих. М ТЕВАНОВИЋ.

Т. Општи нацрт школиног карактера.

Код нас нема почетника. Млађи разред чита, пише, решава задатке | ч3 четири вида рачунања и приповеда догађаје из црквене историје, а пред_ мети су по раслореду овако подељени ·:

1. Механичко и логичко читање, 2. писање, 3. калиграфија, 4. гра_матика, 5. црквена историја, 6. руска историја, :. сликарство. 8. цртање, 9. певање, 10. математика, 11. приче из природних наука, 12. религија.

Пре него што почнем говорити о предавањима, изнећу најпре кратак _ нацрт Јасно-Пољанске школе и стање у коме се она сада налази.

И школа је, као и сваки организам, изложена, разним променама, и

то не само оваке године него, тако рећи, сваког дана и часа. Разне незгоде,

1) Чувени руски писац гроф Л. Н. Толстој и код нас је познат, али махом као белетристички писан. Међу тим, као што ће читаоци видети из овог чланка, он се бави и педагошким стварима и има извесно своје гледиште на школу, наставу и васиштање. Он је на своме имању у Јасној Пољани уредио школу у којој се сеоска деца уче на особит начин. Читаоци ће у овом његовом извешћу о тој школи наћи доста оригиналности и доста мисли које вреди прочитати и о Њима мпслити.