Učitelj

416 РлЛАСЊНИК све остале ђаке да сами лутају по странпутицама, и да се у дружинама, гложе и кавџе, као што је и овој дружини било скоро целе лањске године.

1“ а —

Прва ђачка стрељачка дружина. — У селу Сићеву, округу топдичком, образована је пре два три месеца. заузимањем учитеља Ј. Поповића, прва стрељачка дружина, у којој се ђаци основне школе уче гађању у нишан. Сељани, који опет имају своју дружину, помажу, колико могу, "своме учитељу, те им децу вежба у овој српској врлини и радују се, што - ће им синови некада осветлати образ с пушком у руци. И тако ова мала дружиница живи и напредује, а њени нејаки чланови врло се ревносно вежбају, да би на њих и многи људи могли да се угледају.

Г. пуковник Прапорчетовић, министар војни, послао је ђачкој стрељачко. дружини метака и наручио у крагујевачкој Фабрици две пушке, нарочито удешене за децу, те она почешће погађају и центар. Нико срећнији и радоснији од ових малих Сричића, а и од њихова учитеља и њихових родитеља.

На Митровдан је ђачка стрељачка дружина имала и своје свечано годишње гађање, за које је општина дала толико, да се могло рахат дочекати 200 гостију. Приређивачки одбор умоли Мату Радојковића, посланика народног и Светозара Ђорђевића, писара општинског, да, као његови изасланици, оду у Ниш дивизијару им замоле га да дође на светковину и да им да музику. Оките лепо школу, спреме свега доста, али на Митров дан падне голем снег, те гости не дођоше.

Возом дођу само г. Пера Божовић, окружни начелник и Јаша Големовић, срески капетан и војна музика, што ју је био послао дивизијар из Ниша. Најпре буде у школи свршено водоосвећење, па се у 9 сати отпочне _ пуцање. Мали стрелци су својим нејаким рукама добро држали пушку и гађали добро. Пуцали су до 1 час по подне, па је онда настао ручак. За, ручком су ђаци певали лепе српске песме и декламовали неколике декламације. Војна музика је до у мрак свирала српске игре, те се народ наиграо до миле воље. Гости су отпраћени на станицу па је онда, весеље продужено дубоко у ноћ. 1

Као награде ђацима био је г. Мил. П. Живковић; потпредседник савеза послао три лепа дивита и један перорез у облику пушчице, те је то подељено онима, који су се показали као најбољи.

Начелник окружни г. Пера Божовић и дивизијар пуковник г, Милован Јанковић приложили бу по 10 динара, да се за ове новце купе награде најбољим стрелцима, што је и учињено.

Г. министар војни, који јако воли ђачку стрељачку дружину, послао јој је о светковини оваку честитку: