Učitelj

новости 417

«Жалим што лично не могу присуствовати сутрашњем свечаном гађању малих стрелаца. Малим стрелцима желим успех, те да се покажу достојни наших храбрих предака, која су се бојали да их пушка ватром не провари, а за око ни марити нису хтели,“

Представнички одбор савеза био је умолио да као његов изасланик оде у Сићево потпредседник нишке стрељачке дружине г. мајор Брдарски, али он није могао отићи, но је послао оваку честитку:

„Хвала на лепом позиву. Олужбом спречен не могу доћи. Шаљем овим путем поздрав врлој сићеваћкој општини, лрегаоцима око образовања. прве ђачке стрељачке дружине и младим соколовима, будућим борцима ва . остварење српске идеје. Живели !«

Тако је ето прошла ова лепа и ретка свечаност. Ђачка стрељачка дружина имаће успеха, јер је сви помажу. Она ће имати и своју заставу, за шта је Ђорђе Раденковић из Сићева већ дао 100 динара. Српско младо колено имаће, ако свуда буде овако радило, са чим да изађе пред Милоша и пред друге српске витезове. „Стрељ. Гласник.“

Ткачка школа у Лесковцу. — Пре године дана отворена, је у Лесковцу ткачка школа у којој се израђују разне тканине махом од конопље. Школа је под управом министра народне привреде, има свој надзорни одбор од грађана те вароши, а радем учравља стручан учитељ тога посла.

Данас у тој школи има 69 модерних ручних преслица, 16 модеоних ручних разбоја, поред других справа за сновање, мотање, гребенање и др. У овој радионици за сада раде око 200 раденика и раденица, а поред осталих тканина, скоро ће се почети овде израђивати платно за летње војничко одело, за шаторе и остало, те ће на тај начин у земљи остајати онај силан новац који се до сад за те потребе износио у стране земље.

д.

Фабрика уља и јечмене каше. — У Александровцу (окр. топлички) српски грађанин Ф. Мендић подиже фабрику за израду јечмене каше (јечменог пиринча) и за цеђење уља из семена лана, конопље репице, ораха и бадема. Министарство је потпомогло ово предузеће са 3000 дин.

Бугарски споменик на Сливници. — Између Срба и Бугара као да све мање има изгледа на неко зближење и братску слогу. Из новина, читамо да је бугарско собраније (народна скупштина) решило да се за.