Učitelj

418 БАС 8 28

900.000 дин. подигне споменик, који ће „да представља торжествената побдфа надђ Сфрбитћ през 1895 г.« Споменик тај подићи ће се или на. Сливвици или у Софији. — О томе је изашао врло ваљан чланак у 131 броју пр. год. нишке „Слободе» у коме се лепо износи, да. је то све масло ћустрије, којој је рачун да се ми на Балкан. полуострву мрзимо и гложимо, те да би она у мутној води лов ловила.

Остављајући Бугарима да и даље код очију буду слепи и да играју на дроту, којим управљају «пријатељи«“ са запада, ми ово износимо овде тек да се зна. А гледајући шта се око нас плете и спрема, не можемо 2 да овом приликом сваког учитеља не потсетимо на дужност, коју има према своме народу. У времену, кад је на српско име и племе зинула ухала и врана», учитељи су дужни да сваком приликом, како у школи код деце, тако и ван ње свуда и на сваком месту, буде и гаје патриотизам, да спремају подмладак и цео народ свој за велика и тешка дела, која нас очекују, можда, у скорој будућности. Д.

Бољи изгледи. — Свест српскога нареда У Маћедонији по мало се буди и већ су бољи изгледи у том крају. Султан Абдул Хамид ПО дозводио је да сви народи у његовој царевичи могу слободно поштовати народност своју. Фаик-паша већ је дозволио да Срби Маћодонци отворе своју књисжару у Битољу, а на скоро ће се отворити српске књижаре и у Ориду, Прилипу, Костуру и др. местима. Тиме ће се дати прилика тамошњим Србима да могу добити српске књиге, а да им се не намећу на силу књиге бугарске. Ван спора, је да ће од самог тога бити велике користи, јер ће бугарској пропаганди бити мало скраћени рукави.

„Великој Орбији» ту скоро јављају из Ведеса, да су сељани села Сухо отерали бугарског учитеља, кога им је послала бугарска пропаганда и тражили од власти да им постави онога кога село предложи,

Изгледи су добри, јер се не може више рећи: наше племе сном мртвијем спава. Оно је будно, оно ради, а од доброг рада мора бити и користи.

Д.

Сово-Бања. — На молбу грађана варошице Бање (алексиначкеј министар је одобрио да се та варошица од Сад зове Соко-Бања. Учитељи ово треба да имају на уму у предавању земљописа.

—еовајвеве————————