Učitelj

499 ГЛАСНИК

Ђона Николић учитељ у Ваљеву, умро је 30 декембра посла дугог мучног боловања. Покојни Ђока рођен је у Лазаревцу у Старој Србији 1858 год. Овршио је Богословију 1878 год. и исте год. постављен за учитеља у Јабучју (окр. ваљев.ј. Премештен је у Београду 1887. за. тим је 1888 год. због болести премештен у Вукасовце (окр. краг. где школа не ради и добио осуство за лечење, јер га болест већ поче савлађивати. Кад се мало опоравио, постављен је за учитеља у Ваљево, где је и умро, а сарањен је у Београду.

Пок. Ђока био је члан Учитељског Удружења, а кад је био учитељ у Београду, био је и благајник Глав. Одбора. При погребу, у име другова опростили су се с њим, беседима пуним осећања, и бола г. Стеван Зараћ и г. Коста Петровић.

Нека је и овој двојици школских трудбеннха лака, земља на којој су вредно и савесно радили у храму просвете.

Прокна Кнежевић начелник округа црноречког, а члан утемељач Учитељског Удружења умро је 8 овог месепа у Зајечар. Пок. Прока, је свршио нашу Велику Школу, за тим је као вредан и врло савестан чиновник олужио у Београду, Пироту и Зајечару. При погребу, поред друга 3 говора, и г. Илија Радосављевић учитељ у беседи својој изнео је заслуге и љубав покојникову према Учит. Удружењу. Учитељски збор је још положио и венац покојнику.

Нека је лака земља овом добром чиновнику српском и поштоваоцу школе и учитељства.

— раје.

новЕ ЕЊИГЕ и листови

Геометриски облици за вишу основну школу. 1 ЕЊ. по програму за, ХМ рав. Написали Ср. Ј. Стојковић проф. и П. К. Шрепловић учитељ. Са 82 слике у тексту, стр. 56 на осмини, цена 1 дин. Издала књижара В. Валожића, 1892 г.

За вишу осн. шк. данас немамо готово никаквих књига нарочито за, њу удешених, ма да. је потреба уџбеника њој већа него нижој основној школи. И појава ове књиге свакако је добро дошла. Многе геометриске слике, којих има у овој књизи, знатно ће олакшати разумевање и учење овог предмета. Само је штета, што је текст књиге некако тежак и што дефиниције претходе објашњењу место да је обратно.

Српска историја за ТУ раз. осн. шк., по новом програму израдили С. Антоновић проф. и П. М, Никетић учитељ, П издање, стр. 98 мале осмине, издање Књижарског удружења, цена 60 пара.

#