Učitelj

НОВЕ КЊИГЕ И листови 193

О овој књизи изашла је оцена у овом листу. Ово друго издање је у неколико поправљено, У књизи има и неколико слика, али оне, место да улепшају књигу и олакшају разумевање историје — само су књигу наружиле. Треба видети само слику Краљевића Марка (она је у тексту а и на корицама је истакнута), па да се сваки увери како таке слике убијају и руше оно, што историја треба да буди и подиже.

Овако издање нити је писцима дика, нити Књижарском удружењу доноси препоруке и уважења.

Српска историја за ТУ раз. Животописи за ПТ раз. Рачунџија за сва 4 раз. и Вембања за српски језик — све од пок. Јоксима Марковића. Издање Књижарскор удружења.

Ове су књиге познате нашим читаоцима, јер су и пре штампане и употребљаване у осн. шк. Сад су штампане под редакцијом г. Љ. Ковачевића, и г. От. Д. Поповића као издања Књижарског удружења. Ми их ни до данас нисмо добили на приказ, те не можемо ништа подробније о њима рећи. Само пада у очи што се у огласима за неке од њих вели: да су по новом програму поправљене, и да су од Просв. Савета и министра просвете одобрене за осн. шк. Међутим то у ствари није, као што смо у прошлом броју рекли за Граматичицу Жив. Симића.

Граматичица по новом програму за осн, шк. методски написао Њив. П. Симић за ТУ раз. Издање В. Валожића 1891 г. стр. 87, дена 60 пара.

Као оно што трговци и занатлије препоручују свој посао Фирмом »краљев. срп. дворски» тако се беше почело шпекулисати оним: препоручио Просветни Савет и министар онда, кад Савет и министар о томе ништа нису знали. Старе фирме метале су се и на нов еспап, а наше министарство је ћутало. Ми скренусмо пажњу на ово у прошлом броју и, види се, није било без утицаја, јер на овој Граматичици нема старе тапије. — У осталом и ова тичица граматичица може се рећи да није долетела да помогне осн. шк. него да мучи и ђаке и учитеље, а опет српски језик у осн., школи да иде слабо и траљаво, Ми смо у начелу противни оваком и оволиком учењу граматике у осн. шк. јер смо се искуством уверили да је то до сад много и много сметало успеху праве писмености у осн. школи. Граматичице су се училе и бубале, а знање језика не само да се није увеличало, него је и само читање и писање, због тога, било јадно и жалосно.

У овој граматичици толико има унетог материјала, (пуно оних изузетака граматичких), да, кад би се у осн. шк. све то изучило, онда се не би морала у гимназији учити граматика и г. Живојин с многим проф. срп. језика били би залишни чиновници. !)

1) При закључку листа добили смо од г. 2. Симића исправку на приказ његове књиге у прошлом броју. Донећемо је у идућем бр. — Уред.