Učitelj

АДА НОВА ШКОЛА И РЕОРГАНИЗАЦИЈА НАШИХ ОСН. И ОРЕДЊИХ ШКОЛА

ЛОВИ О ПН АНИНА И а пае Арии рт пп НИ ПН -_________-__--__--

Српство били би у губитку. Слика будућности, коју данас још сваки од пас црта најлешиим бојама, потамнела би. У раду на школама не би се огледала енергичност и чврста воља, већ више | индиферентност и мртвило.

Ми смо ево вољни, да се још једном на то озбиљио потсетимо и да по нашим слабим силама потномогнемо колико било, да се ова ствар што правилније реши, јер сматрамо, да тиме одговарамо нашој дужности, коју имамо према школи, према држави и на послетку према Српству. «...А претпостављамо, да сваки тежи за истином и да има куражи, да јој у очи погледа, за то и рачунамо на вас код сваке речи, коју будемо изговорили»"... (Смисао предњих речи, од Фихтеа).

Ж Ж ж

Споменусмо, да се с неповерењем гледа на данашње школе и да је сваким, готово без изузетка, односно њих овладало неко НО вимистичко мишљење. На ово би нам се могло приметити, 48 је то само Фраза и да ми то само казујемо, али не доказујемо. да то нек нам је допуштено, да пропратимо у кратко, шта се све мисли о данашњим основним и средњим школама.

Често смо слушали, кад се сељаци разговарају о школама. (Основне школе и учитеље они криве због деце, која, од кад пођоше у школу, посташе и сувише слободна, да не рекнемо бат, како то они веле. Кад деца изађу из школе и после две три године заборавив у много случајева, готово све, што су у тиколи учила, жале се често они на учитеље, како их нису ништа ни учили, већ само варали и њих очеве и државу.

Посматрали смо, како поступају ошштински писари и кметови са нашим простим, али добрим сељаком. Кад види сељак, како га ова жалосна сеоска интелигенција МА великој већини солучајева упропаштћује, он само рекне, дивећи се њиховој поквареносли томе га је и зутир улите ПАРА мислиш, да је он. ишао У школу, да нешто научи, па да поштено ради, те да и нама буде боље !.... |

'Греба ли веће критике и осуде школи и учитељу !!... Са већим школама наш је сељак још незадовољнији. О њима оно мисли као и о основним школама. Средње и више школе 007 ђује он поред осталога још нарочито и због безбожности. Он их осуђује, што њихови ђаци често пута вређају његова рели“ гијска осећања, неверујући у Бога, омаловажавајући црквене све“ тиње, и т. д. Овако мисли многи наш сељак. Често смо п сами имали доста муке, доказујући, како поштујемо наше српске све-