Učitelj

418 ДУШЕ ЖИВОТИЊЕ

снп пунтер на против зна добро кад тице говоре о бегству, кад говоре о мировању, а кад опет о сигурности, о љубави, о летењу и т. д. Још при том ваља додати да свака Фела има свој нарочити језик. Пред јутарње подизање држи се дуга и жива дискусија која траје десет до двадесет минутл после које наступа дизање и полазак. — О једној болесној гусци која је на јајима лежала прича се да је отишла једној својој друзи и истој објасни шта је; на шта се ова друга с првом подиже, оде и лежење предузе. Болесница се посади поред ње и мањка после једног часа. — Ф. Грунер прича да лисица има врло различите изговоре и варијације у своме гласу. Псето опет са свим другојачије лаје кад је радосно, а другојачије кад је љутито, и уме готово сваком осећају да даде нарочити израз својим гласом. То исто вреди готово за све домаће животиње. Свака животиња има, свој нарочити језик и извесан број нарочитих знакова, којима изражава своје жеље, потребе, осећаје и т. п Покретни и говорни језик инсеката (чела, мрави, буба и других) врло је богат и усавршен разним додиривањем, трљањем и притискивањем с роговима, пипцима. маљама, крилима и т.д.

Један природњак прича, како је једног пролећа посматрао п присуствовао једном саветовању ласла. Један пар ласта отпочео је да зида под кровом неке куће себи једно гнездо. Другог дана сакупи се читаво јато ласта, и отпоче између њих и зидара гнезда доста жива, дискусија седећи на крововима околних кућа у близини. По што је то саветовање трајало "неко време и пошто је гнездо осмотрено и прегледано, збор се растури. Резултат тог збора био је, да је пар оставио даље довршење гнезда и потражио другу кућу испод које је отпочето зидање новога.

Сличну анекдоту овој приповеда Јулиус Хензел: Септембра 1864 године у Остеродеу, у Хановеру, видио је он једнога дана да се једна ласта при пролетању закачи за петла, што стоји на врх торња и показује струје ваздушне. Тица остаде да виси и при покушају да се ослободи још се више стеже. Читаво јато ласта покушавало је у залуд својој другарици да помогне. Идућег јутра, када је несретна. тица већ давно била мртва ба купило се око ње толико много ласта, да је цео кров био црн. Оне су узајамно доставиле једна другој догађај, и износиле опасност која може понова наступити, После два сата друштво се растурило,

Познати су врло чудновати зборови које држе тице селице и то по један или више дана пред свој полазак на извесним местима, где се план и аранжирање за путовање узајамним договором утврђује. Куд и камо су компликованија она саветовања која нарочито роде држе, кад осуђују кога кривца а нарочито кад осуђују преступника који је погазио закон једноженства, који извесне тице особито цене. (Опширно о овом може се наћи у пишчевој књизи «Живот и љубав у животињском свету«.)

Неки ће најпосле и да призна: животиње имају језик, али он се не може да усаврши. То је опет једно тврђење које ниуколико не хармонира са истином. Да оставимо на страну што не знамо ништа сигурно и тачно