Učitelj

482 ПОЈАМ О РЕЧЕНИЦАМА

Кад се с овим овако сврши нека учитељ кажо ђацима, да ће за неко врло кратко време да ћути, и нека престане говорити (нека ћути). За тим нека упита ђаке: ко зна, шта сам мислио сад, кад сам се ућутао; Разуме се, да се неће нико јавити да зна. Сад би ђацима требало казати ово: очима гледамо; ушима слушамо; носом миришемо; рукама пипамо, а њима, и разне послове радимо; језиком кушамо, он нам помаже да говоримо, » говором казујемо један другоме наше мисли Ето, то сам мало пре мислио, кад сам се оно ућутао био, а ви то нисте могли знати све дотле, док вам нисам казао.

Сем примера, кога сам навео, треба навести још 2—3 примера, али оним истим начином, којим је и први пример наведен, а после треба, испитати ђаке — да ли су разумели и запамтили све, о чем им је говорено. Треба пазити и на то: да се питањима истакне из области овога предавања и нових ствари, које су од вредности, а о којима учитељ није ништа, говорио. То је потребно с тога, да предавање обухвати све што треба, и да што више заинтересује ђаке. Ево најглавнијих питања, која би се могла ђацима поставити, да на њих одговарају :

Шта радимо очима, а шта рукама 2 Шта радимо носом, а шта, језикомг Зашто нам је потребан говор; Би ли ђаци мотли шта научити у школи, кад им учитељ не би никад ништа говорио 2 Како то да не би% Шта учитељ казује говором ђацима; Из којих им предмета казује мисли; О чем им још казује мисли >) Који ђаци имају више мисли из земљописа: да ли они,

којима бележим 5, или они, којима бележим 32

Чиј говор деца најпре слушају и памте мисли, па уче мислити и говорити2 5) Би ли које дете и од 19 г. умело говорити, да дотле никад никога није чуло да говори; Зашто не би умело2 Је ли ко видео коквог чо– века, да не уме да говори: Ко ће да објасни — зашто мутави људи не умеју да говоре% Би ли мутави људи могли научити да говоре, да им могу уши некако од један пут оздравити, па да чују као ми Од куда долази то да по неки људи умеју говорити, а не чују ништа“) Могу ли мутави људи тачно казати своје мисли Како они своје мисли казују : 5)

1) Меци се допало ово, па сам с тога ово ђацима казао; не мора се баш ово ђапима казати. Може се и друго што смислити и казати.

2) На ово питање треба Њаци да одговоре, да им учитељ казује своје мисли и о томе: како треба да се владају у школи, у цркви, на сокаку; како треба да слушају старије, а нарочито родитеље и учитеље.

3) За српски језик кажемо, да је он наш матерњи језик. То долази отуда, што смо га од наших матера учили. И то ђацима треба казати. -

4) Ако ђак не одговори, да су ти људи оглувели доцније, кад су научили били говорити, онда им треба казати.

5) Ђаци треба да одговоре, да мутави људи казују своје мисли рукама, ногама, устима, лавом, и да се то назива „мимика.< Ако то не одговоре, треба им казати.