Učitelj

КЊИЖЕВНЕ ОЦЕНЕ.

„Босанска вила.“ Лист за забаву поуку и књижевност. Власник и уредник Никола Т. Кашиковић, Сарајлија. Година У1. Сарајево 1891 г. 4". стр. 384.

Шест година се већ навршило како у „питомом шехер Сарајеву“ излази „Босанска вила,“ и за тако дуго време она као да није код нас у Србији стекла онолико читалаца, колико заслужује. За то смо се ево и решили да обратимо на њу пажњу наших читалаца а нарочито учитеља.

„Босанска вила“ је излазила до сад само два пута месечно, па и опет 94 броја за прошлу годину тако су разноврсне и богате садржине, да нам је немогуће ни у најкраћим цртама сваки чланак напоменути. Ми ћемо се ограничити само на неколико напомена.

Као лист за забаву „Б. В.< је донела десетак лепих оргиналних приповедака, од којих је неколико из босанског живота. У свима причама из босанског живота поред лепог облика још је лепша племенита тенденција, да се оштро критикују све зле стране „културе“ која им сад тако нагло долази, и која тако нагло руши породични и домаћи живот, ту основицу сваког друштвеног напретка. Од таких приповедака нарочито се одликују „ Усиђелица“ од Каменка Монашевића, „Погријешила“ од Ј. 1. и „Господар Михајило“ од Милана В. Марина. Читалац ће их са великим задовољством прочитати, и у толико ће му милије бити што се оне сад на време у „Б. В.« јављају, јер кад смо се ми ослободили од Турака и нагло почели примати западну цивилизацију, никога није било да нам каже шта ваља а шта не ваља, него се поред добра много више и зла са стране увлачило.

Лирских песама има преко педесет, које су испевали око тридесет песника где су заступљени готово сви наши данашњи песници. Међу њима се налазе и два мухамеданца: Риза-бег Капетановић и Салих Казазовић, и две женске : Милица Српкиња и Наталија ЖК. Међу песмама их има за-