Učitelj

ОДГОВОР НА ПРИКАЗ ГРАМАТИЧИЦЕ 4951

Одговор на приказ Граматичице.

На приказ у 4 св. ов. листа о Граматичици за П и Ш раз. од Ж. Симића добили смо ову исправку :

„Учитељ,“ орган учитељског удружења, у свесци од децембра. пр. год. стр. 341. донео је приказ моје Граматичице за П и 11 разред основне школе, и чуди се што на корицама књиге стоји да је „по новом програму,“ и да. је одобрена од Гл. Просв. (Јавета и министра просвете.

Да та наивност уредништва „Учитеља«“ не би кога од његових читалаца навела на погрешно мишљење о томе, ево укратко у чем је ствар.

У закону о основним школама пише на једном месту, да ће сеу основној школи употребљавати оне књиге, које је министар просвете одобрио. Кад сам ја писао моје граматичице, ја сам држао, да ће се та законска одредба тачно извршивати, па сам моје граматичице (као што се то може видети и из „Просв. Гласника“) подносио министарству у рукопису. Министар их је спроводио Гл, Пр. Савету, а овај је одређивао им стручног педагога да о њима каже своје мишљење. И кад су стручни референат и Гл. Пр. Савет саглашавали се да моје граматичице потпуно одговарају свима педагошким захтевима, онда их је и министар (ону за Ги ону за П раз. и министар педагог по струци, а ону за Ш р. министар у споразуму са својим ондашњим секретаром, а садашњим министром просвете г. А. Николићем) одобравао за ручне ђачке књиге. Није, дакле на корицама те књиге стављено то уда се она тим препоручи,“ као што се вели у том приказу; њих препоручује сама садржина и сам метод свима. оним учитељима, који немају могућности да измисле бољи метод од тога, и спреме боља предавања, а хоће да им ђаци потауно усвоје и са потпуним равумевањем оно што из српског језика из области граматике треба да науче, па не само из области граматике, него и из тачније и одређеније конзерзације и из писменог изражавања мисли. Те особине мојих граматичица само умна кратковидост или пакост може да не види, и да каже да ја том титулом хоћу да их препоручим. Титулу ту оне су стекле потпуно редовним законским путем, и она на корицама њеним стоји за то, што то тако фактички јесте. А да. нови програм, који се не упушта ни у измењивање теорије, ни метода, него само чини друкчији размештај грађе по разредима, услед чега је и отпала потреба граматичице за 1 разред, није мојим граматичицама за П и Ш разр. (а донекле и за ТУ) могао одузети ту титулу, могло је уредништво „Учитеља“ извести и из својих сопствених речи у том приказу, кад вели да су ове граматичице рађене као и пређалиње.

ЕУ

Врло је неодређено у приказу оно: „По нашем мишљењу у основној школи се не учи граматика по оваким књигама.“ На чему ли је основано то њихно мишљење 2

УЧИТЕЉ 38.