Učitelj

506 | УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ

РАД УЧИТЕЉСКЕ СКУПШТИНЕ Држане 1891. у граду Врањи

~ о ле“

Извештај Контролног Одбора.

Контролни одбор, конституисао се, изабрав за председника Лазара Зарића, а за известиоца Стевана, Гојковића — Каменца, примио је извешће годишњег прегледа рачуна Учит. Удружења, и чим је приступио раду, одмах је приметио: да се благајник ни ове, као ни прошле године, није управљао по примедбама контролног одбора. Тако на пр. сем књиге „дневник касе,“ „годишњег прегледа рачуна“ и квита, о издацима, од којих је већина, без таксених марака, није имао других докумената на расположењу, те да може сваку позицију из годишњег рачуна контролисати. Исто тако, контролни одбор није добио ни рачунски годишњи извештај, који детаљише поједине рачунске позиције у годишњем рачуну и објашњава поједине групе, што је врло потребно да се може разумети овај кратки преглед годишњег рачуна.

Ну поред свију ових тешкоћа, контр. одб. ипак је прегледао све позиције примања и издавања и сравнио их је према документима, која је имао и натнао је неке мале неправилности, али више Формалне природе. Оне позиције за које није било докумената, контролни одбор примио је дневник касе“ или како их је благај-

У

или онако, како се налазе у књизи у ник на памет показао, на тражење контр. одбора.

Сматрајући за своју дужност да напоменемо ове главне махне — прес лавимо на појединости.

1. На страни 9. „дневника касе“ при преносу није пренето 0:50 дин., у позицији „готовина,“ те је збир умањен са том сумом и тако готовина, која се налази у благајника износи 74150 дин.

9. На страни 21 мање је сабрато 1:20 дин., у позицији „улога,“ те према томе треба да буде да је примљено од улога 1545:50 дин.

3. У позицији за повез „Учитеља“ више је расходовано по рачуну 0:30 дин. него што књиге гласе.

4. У позицији за трошак редакције више је расходовано 0:15 дин.

5. У позицији за кирију мање је урасходовано 0:20 динара.

Према томе више је расходовано (0:25 дин.

Осем ових грешака, које се специјално односе на преглед гол. Ррачуна, које је контролни одбор нашао и исправио, има да се примети то, што се тачно не зна: колика је имовина друштвена 2 Тако на аб а у ог. зицији „Управи Фондова под интерес,“ води се да је друштвени капитал под интересом 2460 дин., а кад је благајник упитан: колики је капитал без интереса одговорио је да не зна тачно: У позицији 16 ком. лутр. лозова.