Učitelj

РАД УЧИТЕЉСКЕ СКУПШТИНЕ 507

води се према исказу благајника 1045 дин. (15 ком. по 64, и ! ком. 85 динара), у позицији у нераспродатом „Учитељу,“ „Тражи се васпитач“ не зна се колико има чега, тако исто не зна се ни број дужника. У нераспродатим друштвеним књигама код Тасе Стојановића не зна се шта јеи колико дато од друштв. издања, већ само је стављена извесна сума новаца.

Контролни одбор има да примети и што се тиче „улога,“ „забава“ и претплате на „Учитељ,“ јер све те три партије нису могле бити контролисане за то, што нису донета потребна документа за те позиције, то се отуда дешавало и дешава да се поједини учитељи задужују и ако су платили, а тако дешавало се, да месни пододбори не шаљу тачно улоге и полов. од забава.

Контролном одбору пала је у очи позиција 150 дин. за подвоз чланова глав. одбора. Ма да је одбор ову суму расходовао без ичијег одобрења, контр. одбор имајући на уму да је главни одбор до сад увек долазио на скушштину о свом трошку, даље, да је дужан доћи на скупштину, налази да је тај издатак оправдан и за то, што и изасланици појединих з60– рова добијају попутину од својих зборова, с тога контролни одбор предлаже УШ учит. скуп. да овај додатак у 150 дин. одобри, а за у будуће скушштина да одређује члановима глав. одбора по колико ће сваки члан моћи добијати у име попутине, разуме се према месту, које буде одређено за држање скупштине.

Контролни одбор нашао је да је умесно радио глав. одбор издав. помоћ у суми од 220 дин. и то: породици пок. Михаила, Ковачевића, Владимира. Зебића и Љубисаву Јовановићу, с тога моли УШ учит. скупшт. да одобри ову ванредну помоћ.

Поред свију напред поменутих грешака благајникових, као и тога што нису потребни документи донети амо, према чему би контролни одбор могао да оцени да ли је све тачно у годишњем рачуну, ипак се види да је благајник водио марљиво „дневник касе“ и савесно вршио своју благајничку дужност у колико је контролном одбору познато, па за то предлаже УП учит. скуп. да му се изда разрешница.

У будуће да би контролни одбор могао тачно контролисати позиције: „претплата,“ „улог“ и „забава“ предлаже да главни одбор изради подесан Формулар за склапање зборских годишњих рачуна и да препоручи благајнику да доноси са собом на скушштину сва документа и о примању дружинском, а не само о издатку.

Даље, умољава се скушштина да препоручи главном одбору, да у годишњем прегледу рачуна означи тачно друштвену имовину у чему се нас лази, било у новцу, стварима и дугу.

На завршетку овог извештаја о прегледу рачуна за годину 1890 до 1891 (од ! августа. 1890 до 1 августа, 1891 г. контролни одбор има да примети још двоје. Прва примедба тиче ес чланова утемељача; друга пак тиче се буџета за пр. годину. Из прегледа годишњих рачуна види 0е, да,