Učitelj

но вс ти ој

У распису том у кратко је дато и упутство како треба усправно писање вршити. Сем тога је тамо напоменуто да учитељи бележе опаске које: буду у том раду приметили и да их у своје време доставе министру просвете. Ми с радошћу поздрављамо овај корак за увођење усправног писања, за које су подигли свој глас најбољи стручњаци и за које се изјаснио и прошлогодишн и хигијенски конгрес у Лондону.

Штета је само што наше министарство није овим школама одмах у почетку ове шк, год. таку наредбу послало, него тек сад кад су ученици Т р. већ изучили слова по начелу косог писања, те се сад морају од тога. одвикавати и навикавати усправном писању.

Не знамо само зашто се у поменутом распису садањи начин писања. зове: положено писање, кад оно није положено, него косо!

Молба народној скупштини. — Главни Одбор Учитељског Удружења обратио се народној скупштини молбом, у којој тражи да се орган Учитељског Удружења бесплатно штампа у државној штампарији и да Удружење има бесплатну поштарину за писма и аманете. Како буде ова молба прошла у скушштини, саопштићемо читаоцима кад буде скупштина о томе

донела своје решење.

Прослава Милована Спасића. — 16. овог месеца прославио је Др. Милован Спасић бив. први директор основних школа а сада државни саветник у пенсији свој 75-то годишњи рођени дан а 50-то годишњи дан свог књижевног рада.

Како је г. Спасић од првих трудбеника на пољу основне школе, и како је за њу веома много урадио, то је Главни Одбор Учитељског Удружења, у име српског учитељства, ценећи тај његов рад, поздравио слављеника приликом те његове ретке свечаности.

О раду г. Спасића на пољу основне наставе доносимо у кратко ову белешку :

Милован (Спасић промовиран је за доктора Философије на Халском универзитету 1844 г. Те исте године у априлу месецу постављен је за. званичника „попечитељства просвештенија,“ Његовим заузимањем написано је прво законодавно „Устројство основних школа“ које је изишло 1844. Године 1845 постао је он главни управитељ основних школа.

Његовим заузимањем буде 1845 г. установљен „ Одбор просвештенија“ са задатком да поред бриге о унапређењу свих школа, још израђује и школске књиге.