Učitelj

У“ ВА ВС ВОАЈЈОУ 539

изобиљем теориског знања и живог посматрања, врати се он у отаџбину 1614. ')

Време од 1608—1614 год. 16. до 99. године свога живота — провео је Коменски у школовању. У овако ванредно кратком времену он је свршио све основе свога образовања, на којима је доцније подигао велике зграде својих широких планова и радова.

Већ у то доба указаше се првенци његовога књижевног рада. За његова боравка у Херборну отпочео је да спрема, грађу за чешко-латински речник, на ком је делу без прекида, радио пуне 44. године, док му оно, на жалост, већ у штампи не пропаде за време великог пожара у Лешну 1656. године“)

Пошто је био још млад, да би се могао посветити свештеничком чину, Коменски, на позив моћнога заштитника општине чешког братства, Карла пл. Жеротинског, моравског гувернера, примио је управу братске школе у Прерави, где је добио жељену прилику, да размишља о васпитању младежи у занимању научним студијама, о уштеди А и труда при отварању школа као и о поправкама метода.“

Као плод овога његовог двогодишњег рада, 1614—1616г. има се сматрати његово Упутство за лакше изучавање латинског језика», које је штампано у Прагу г. !616 под насловом: «Отаташсае Тастома ргаесерфа» Правила лакше граматикеј. Пошто је те године навршио 94. годину, запопи се, и буде позван за проповедника братске општине (у Оломуцу 9 Пун одушевљења за свој нови позив, издаде он већ идуће године религиозан спис: «Паађоуе до пеђе» (Писма за небо).

ју На повратку још се задржао неко време у Хајделбергу, где се разболе и где му нестаде трошка. Пешке крене се он одавде у Праг, одакле је после отишао кући.

2) Ово дело, названо: «Шпемае ђоћеписае Фћезапгиз» (Ризница чешког језика), било је уређено у виду потпуног речнина и целокупне граматике, обухватајући за-

коне свију ссобина и лепота чешког језика. То је било дело, «каквог нема нн у.

једном обичном језику.» У писму, управљеном на Монтануса, жали се Коменскн: «Овај претешки посао; од пуне 44 године, баш кад је био спремљен за штампу, прогута неочекивани пожар, заједно са библиотеком, штампаријом и са целом вароши Лешном. — Овај големи губитак за чешку литературу накнађен је тек у овоме столећу Јунгмановим речником, на коме је овај пуних 30 година радио.

3) Пореди: Орега 4 аснса опшма 1, стр. 449: «Мина зобиг ве ти и апппо хојуеђат...“ — Без сумње је Коменски на овој преравској школи остварио многу од својих главних идеја, а нарочито своју мивао о увођењу стварне наставе поред наставе у језику. Отуд и потичу напомене у неким тадањим уџбеницима, да је у Прерави отворена реална гимназија.