Učitelj

УЧИТЕЉСКИ ДОМ 763

за то време једва издало само две три књижице. Је ли све ово довољно, па да се може рећи: доста је урађено;.... Заиста, не. Удружењу треба. још много чланова; њему је потребно много зборова, много средстава, па да постављени циљ постигне. Оно још није ни на пола пута у напредовању. Не дајмо да закржља! Кренимо га. напред!...

Учитељу је потребно, да нађе пута и начина, те да своју децу изведе на пут, као што доликује једном умном раднику, посиоцу народне просвете.

Удружењу учитељском потребно је да разграна свој рад, да умножи своја материјална средства како би могло постављени циљ да постигне.

Намеран сам, да изнесем један начин, како би се могло ово двоје постићи.

Треба да нађемо једну заједничку тачку, у којој се обоји захтеви додирују. Да нађемо један сигуран ослонац, који на, својим леђима може понети напредак удружења и материјалну помоћ учитељској омладини. У друштвену снагу, која је почела, старити, удићемо свеже крви. која ће бити кадра да нам удружење подмлади. Та свежа крв, тај мотор за напредак удружења, и за васпитавање наше деце биће: оснивање «Учитељског Дома», у коме ће се бесплатно издржавати и васпитавати учитељска деца у средњим школама. Комбиноваћемо ову устапову са удружењем, те да оваквом комбинацијом установу «Учитељског Дома» одржимо, а Удружење оснажимо.

Главни Одбор Учитељског Удружења, поднео је 1888 године У. Учитељској Скушштини предлог о оснивању Фонда за зидање дома свију српских удружених учитеља. Главни Одбор није онда у своме предлогу означио, ради чега треба подићи тај дом, па није то могао ни усмено Скупштини да објасни. С тога је извештајни одбор донео овако решење: «овај се предлог не може усвојити за сада с тога, што се не може остварити за дуго време, и што би се тим Главни Одбор и држање учитељских скупштина везали за једно место, а то не треба да буде». (Види: «Записн. У Учит. Скупшт. «Учитељ» год. УП стр. 464). Ово мишљење извештајног одбора усвојила је и скупштина. Из решења скупштинског види се, да се овим предлогом ишло на то, да се сазида једна кућа, у којој ће бити одељења, за смештај канцеларије Гл. Одбора, за редакцију «Учитеља»,

50%