Učitelj

ГЛАСНИК

ове

+ 55064

И опет ее стални учитељи отпуштају. — У прошлој свесци изнели смо како је једна стална учитељица отпуштена без саслушања Просветног Савета, а сад имамо да саопштимо још један исто такав случај. Ми не знамо каква, је колика кривица ове друге отпуштене учитељице, али и овом приликом морамо подићи свој глас против таког отпуштања сталних учитеља. Оваки случајеви све више потврђују то, да учитељи српски и данас су привремени чиновници ове земље, јер могу бити отпуштени и на улицу избачени и после 10, 20, 30 и више година службе — само једним актом министра просвете !

Најлепши помен. — Учитељски збор за Алексинац и околину, по предлогу Мих, Симића учитеља суботиначког решио је да се са ђацима основне школе учини излет на Делиград и да се тамо учини помен српским јунацима изгинулим на Делиграду. Ову мисао прихватили су и учитељи из Параћина, Соко-Бање и из неких села ражањског среза. Томе помену придружила се и војска. И у недељу 17 овог месеца искупили су се на Делиграду учитељи са својим ђацима Ши ТУ раз, осн. школа из Алексинца, Бобовишта, Суботинаца Мозгова, Кормана, Рујишта, Ражња, Браљина, Соко-Бање и Параћина. Ђаци су долазили на Делиград 'са црним заставама, на којима је стајало написано: »Јунацима, за ослобођење основна школа алексиначка,“ и т. д. Који су пре дошли, дочекивали су долазеће другове узвицима : добро нам дошли, живели !; а долазећи су одговарали такође узвицима: хвала, хвала, живели !

Од војске дошао је цео алексиначки пук коњице са бандоми својом заставом. Деца су дочекала војску узвицима: живела српска војска! За тим је војска дефиловала пред ђацима.

Око пола 12 сати почет је парастос под начињеним вењаком у шанцу капетана Жике. Чинодејствовао је архимандрит манастира св. Романа са