Učitelj

802 Рл АНИ

још два свештеника, окружени густим редовима, ђака и војника, а било је доста света из околних села. Парастос је трајао више од сата, а после парастоса држао је говор Драг. Младеновић, учитељ, за тим је један ђак декламовао песму АФис-паша. На парастосу је певала певачка дружина склопљена од учитеља.

После парастоса ђаци су имали заједнички ручак, а по том су деца посетила војску, где је ова била отишла па ручак. Официри са бандом изашлн су деци на сусрет. По том је банда свирала докле није било време да се полази, узвикујући једни другима : срећан пут !

Школе, које су могле путовати железницом, добиле су бесплатан подвоз, на чему нека је дирекцији велика хвала. Остали трошкови подмирени су добровољним приловима деце и општина.

Износећи ово, не можемо, а да, не одамо најлепшу хвалу онима који покренуше и онима који прихватише и потпомогоше да овако леп помен учине српска деца изгинулим српским јунацима !

Параћински учитељи спремају се да овакав помен учине на Иванковцу.

Тако, учитељи српски, тако, децо српока, тако се одужује онима, који су крвљу својом искупили ову слободу нашу; тако се гаји патриотизам у омладине, коју чекају велики и тешки задаци !

Надзорници осн. школе. — За овогодишње надзорнике осн, школа г. министар просвете поставио је:

У Београду — за школе код Саб. цркве — Мита Живковић, про. из Београда; на Сави —— Влад Зделор; на Теразијама — Ђорђе П. Рокнић, проф. из Беогр.; на Дорћолу и Јалији — Стев. Давидовић проф. из Београда ; на Зап. Врачару — Милош Динић, проф. из Београда; на Источ. Врачару – П. Павловић, проф. из Београда; за школе у Палилули, Топчидеру и у Дому сиротне деце — Љуб. Јовановић, проф. из Београда.

У Нишу — Мих. Банић, проф. из Београда.

У ваљевском окр. — За Ваљево и срезове: подгорски и колубарски — Милорад Петровић проф. из Београда; за срезове: посавски и "тамнавски —- Станоје Николић учит. из Београда. “

У врањском окр. — за Врању и срезове: масурички, пољанички и ичињски — П. Ашинов, проф. из Лесковца; за срезове: лесковачки и јабланички — Љуб. Давидовић проф, из Врање.

У крагујевачком окр. — за Крагујевац — Сретен Пашић, проф. из Параћина; за срезове: краг. и гружански — Ј. Шплихал проф. из Крагујевца; за срез јасенички — Пет. Марковић предавач и Ниша.

У крајинском окр. — за Неготин и села Дупљани, Душановац, Јабуковац, Јасеница, Кобишница, Радујевац, Рајац и Штубик — Сретен М. Аџић, предавач из Ниша; за срез крајински (осим поменутих села — ЋЂ.