Učitelj

РУЧНИ РАД У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ 811

још доста одлика. Тако н. пр. на елементарном курбву деца од 8—9 година почињу моделисање простих и геометријских тела, ограничених правим површинама; девојчице почињу учити шивење. На средњем курсу деца од 10—12 година граде дрвене ствари; моделишу архитектонске орнаменте и упознају се с најважнијим справама; девојчице се вежбају у лакшим радовима, из шивења и веза. На вишем курсу деца од !2—13 година раде цртање, упознају се с најважнијим справама, потребним за, израду дрвених и металних ствари; девојчице уче кројити и раде важније домаће послове. Виши или продужни курс је чисто профФесионалнога карактера.

Остале системе ручнога рада у Немачкој, Данској, Финској и т. д. нису од већега значаја. У опште узевши, у програм ручнога рада треба да уђу све врсте израђивања дрвета и то: радови ножем, столарски радови, токарски, дрворез, тестерање, мозаици и т. Д.; после радови од жице, плеха с точењем, и ко"вањем и најпосле долази бојење, лакирање, политирање и др. Сваки рад ученици треба да раде с модела или цртежа. Ученик треба да је самосталан у раду, а учитељ треба да покаже само оно, што је најглавније.

По нашем мишљењу данас се најбоље може изучити ручни рад у семинаријама специјално намењеним ручном раду, којих има неколико. За најбољу сматра се неска (адреса: Зуемсе, Хада, Зјабоп Ејода. Пагесјог Обо Бојотоп. —) код Готебурга у Шведској; даље лајпцишка семинарија. (адреса: Гејрле ГећгегЂудипезапзјаћ дез дЧешвећеп Мегеша г Кпабеп-Напдагђен. ргесјог П-г Сбеће). У Русији су најбољи учитељски институти у Петрограду, Глуховском (зерингов. губернија) и повремени курсови у Риги, Феодосији и др.

Задовољавајући се овим што је после речено о ручном раду и остављајући опширнији говор за другу прилику, завршујемо

Читаоцима, који желе, потање, проучити вредност ручнога рада препоручићемо неколико руских дела о том питању:

1. О педагогическомђ значеши ручнаго труда. РЕчђ Падђмгрена директора практ. школн труда вђ Стогколмљ. Перев. А. Скрмбина. С. П6. 1884 г.

2., Опвтђ ввдешиа ручнаго труда вђ русскуо школу. К. Сент-Илерљ. С. П6. 1887 год.

3., Методика ручнаго труда по системо Саломона. В. Фармаковекш. Одесса. 1889 год.

4., Ручнои трудђ вљ обцеобразователљљнои школћ, Сђљ приложеншемђ статк о подготовио учителећ и учителљицђ кђ преподаванно ручнаго труда. К. КО, Цируља, С. Пб. 1890.

5. Опнтфђ руководства длл занлти ручнимђ трудомђљ вљ обцеобразователљнихђ училицахђ. Составилђ Столпчиски. О. Ппб. 1890. — Прев.

53%