Učitelj

812 НИЗОЗЕМСКЕ И ДАНСКЕ СРЕДЊЕ ШКОЛЕ

овај кратки чланчић речима : „Дај Боже, да се тај нови и важни предмет уведе и у наше школе. Корист од њега, и ако се не покаже одмах, осетиће се у најближој будућности.»

Гргур М. Ј.

ве

НИЗОЗЕМСКЕ И ДАНСКЕ СРЕДЊЕ ШКОЛЕ.

Пирне

а). Низоземске.

У Низоземској одавна је једна заједничка основа за гимназије и реалке, дакле једнолика школа, у којој је искључена свака класична настава, место тога заступљени су нови језици Она се свршују у дванајестој години. Тада прелазе ученици у више школе и гимназисте почињу да се упознају са класичним језицима. Испити за примање у обе школе по правилу су подједнаки. Реална школа траје 5 година, гимназија 6, тако да највећи број матураната у 1!8-о] години ступа на универзитет.

Да би се одговарало практичној потреби, у Низоземској се осем матерњег језика уче још три нова језика. Брига око тога чак је тако голема, да се деца спремају у предуготовним школама из језика и у томе су толико напредна, да надмашају пруске ученике. То је с тога, што наставу из језика страних врше туђинци, којима су то матерњи језици. Наставник нових језика подвргава се сразмерно лаком државном испиту, али мора да покаже потпуну спрему из језика, који хоће да предаје.

Према наредби од 21 Јуна 1886 г. у гимназијама до шпјегргтпа-е настава је једна за све ученике, у последња два разреда настаје деоба, по којој они који хоће да изучавају математику, природне науке медецинске студије имају у једном разреду 6, у другом 7, мање часова из језика старих и историје, но они у класичном одељку; али у толико више из математике, физике и природних наука.

У чпфег-ргтип-и имају сви ученици заједно четири часа грчког језика и пет часова латинског, један из старе историје. Филолошки одељак има још два грчка, три латинска и један из старе историје; природно-математички, поред два заједничка часа из математике и физике, три друга из математике, један "из физике, један из хемије, два из природних наука.

Такав је распоред часова и у ођег-рлим, само што Философски одсек има, поред четири заједничка часа грчког, четири