Učitelj

ЛР ЛЈЕ МЕР И 981

При овој се игри не виче млого. — Четворица су обитно у дејству, док остали прате ток игре и чекају па ред, који цар одређује, како нађе за добро.

Ноге руке и око раде у овој игри највише, а опрезност, окретност и итрина у сваком погледу играју највећу улогу. Ово троје последње ваљда ће бити један од оних узрока, који вежу децу за ову игру, У којој иначе сваки појединац сразмерно врло мало ради — мало се покреће, премда, живо. Један други узрок, због кога деца радо играју ову игру, биће за цело тај, што је сваки појединац више као нека независна, самостална јединица, која пред очима целог друштва и једне и друге стране, пред неумитним јавним мњењем, врши своје дужности, тако рећи полаже испит из својих способности, а то на сваког дејствује потстрекавајући : ако је добро одиграо, већ му се и због тога мили, да и други пут то исто пџосведочи ; ако је рђаво одиграо, једва чека другу прилику, да то поправи. Ово пак дејствује врло благодетно на дух детињи. — Врло је интересантно посматрати онога, у кога је лопта, при кријењу, како се труди, да то сакрије од оних, што су у колу, а тим пада све више у забуну, и све се више издаје — чиста, неискварена душа не уме да се притвара ! И скоро увек погоде они, што су у колу, у кога је лопта, само опет за сваки случај пазе и на остале. И ово је једно врло важно, особитог рода духовно веџбање — распознати туђу унутрашњост, по спољним знацима. Даље одважност им брзо решавање код оних, што се пребацују, а пажња, и старање да се сачува од противничких напада, скопчано са издржљивошћу код оних што су у колу — јесу такође важне духовне радње, које се врше у овој игри.

15. Шуке без пребацивања. (Прибележено у Крагујевцу) Ова игра у

свему је скоро једнака са игром: „Еријење лопте“; од ње одступа само у овоме:

Пре свега у овој игри је коло круг, са пречником од 10 до 15 корака, а не само две белеге, као у оне игре. За тим у овој игри варају увек сви они, који су у колу, који још нису излишени, а не само двојица, као код игре „Кријење лопте“; од оних пак, што су лопту крили, не пребацују се двојица, као тамо, већ увек бије, гађа само један. Њему је дозвољено да умеша кали“, да протрчава кроз коло у свим правцима, ал сме да сиђа само с белеге, Т. ј. 6 периферије круга, а не сме и из кола, па ни онај последњи.

Чији другови буду пре поистеривани, ти су изаубили игру и они остају у колу, а они други иду, те крију лопту.

ж

И са покретима стоји код ове игре мало друкче, но код игре „Кри= јење лопте,“ У овој игри врдају сви још активни чланови оних, што су у